Utredningen om gröna obligationer borde fått uppdraget att framför allt se om det överhuvudtaget finns ett behov av att främja marknaden. Eftersom det är en marknad som upplever en stark tillväxt och det redan finns en etablerad internationell praxis kring regelverk är det inte självklart att den behöver främjas, skriver Svenskt Näringsliv i remissyttrandet om utredningen.
"Generellt behövs försiktighet i hur stater intervenerar på olika marknader. Det måste för det första finnas ett tydligt marknadsmisslyckande, vilket inte med självklarhet föreligger i detta fall. För det andra ska olika former av stöd endast ges i en inledande fas, i begränsad omfattning och under en begränsad tid, för att inte störa marknadens normala funktion. Långvariga och omfattande stöd skapar ofta nya problem, och åsidosätter marknaders normala funktion", enligt yttrandet från Svenskt Näringsliv.
I remissvaret uppges också att det idag inte finns något tydligt ekonomiskt skäl att emittera grönt. Lägre finansieringskostnader har bara funnits i enstaka fall och av det kan ingen generell slutsats dras. Däremot finns andra ökade kostnader och administrativa åtaganden kopplade till gröna obligationer, som certifieringskrav och rapportering som inte finns för vanliga finansieringsformer. Det finns heller ingen ekonomisk fördel i att äga gröna obligationer, uppger Svenskt Näringsliv vidare.
"Den ekonomiska risken förknippad med att äga en obligation är helt beroende av den enskilda investeringen. Det går inte generellt att säga att en grön obligation vare sig skulle ha en lägre eller högre risk. Detta måste utvärderas från fall till fall. Detta är också något som konstateras i utredningen. Det är därför både märkligt och olyckligt att utredningen trots detta anger som sin utgångspunkt till de förslag som läggs att: "Förslagen motiveras av en övertygelse att hållbara investeringar på sikt har en lägre kreditrisk och därmed en lägre finansieringskostnad", skriver Svenskt Näringsliv.
Dessutom är man tveksam till förslaget om att staten ska emittera gröna obligationer av flera anledningar. Det politiska ramverket tillåter inte öronmärkning av pengar och för det andra är Sveriges upplåningsbehov litet. En emission av en grön statlig obligation riskerar att ta utrymme från Sveriges ordinarie upplåning.