Bara 30 procent har ett privat pensionssparande som är fristående från deras anställning, visar en ny undersökning som Danske Bank låtit göra.
Det framgår också att de flesta vill gå i pension innan de fyller 64 år men har insett att det är mer troligt att de hinner fylla 68 innan de får sluta jobba. Tre fjärdedelar av svenskarna som deltog i undersökningen bedömer att de kommer vara över 65 år när det är dags att lämna arbetslivet, enligt Danske Bank.
"Majoriteten av svenska folket har tagit till sig budskapet om en höjd pensionsålder, men den genomsnittliga åldern för när man vill gå i pension är 64 år. Bara tre av tio har ett privat pensionssparande vilket är alltför få. Nyckeln till större möjlighet att bestämma över sin egen pensionsålder och kvaliteten på livet som pensionär är att ha ett bra eget sparande", säger bankens sparekonom Maria Landeborn.
Ett annat problem som flera instanser lyft fram den senaste tiden är också att etableringsåldern på arbetsmarknaden är hög i Sverige, vilket också påverkar inkomsten som pensionär och när man får gå i pension. Sverige är ett av de länder internationellt med högst etableringsålder, där snittåldern hos bland annat akademiker är närmare 30 år.
Bankens pensionsbolag Danica har räknat ut att en 40-åring som idag står utan ett privat pensionssparande och som har en bruttoinkomst på 30 000 kronor före skatt, bara får dryga 53 procent av sin lön i livsvarig pensionsutbetalning vid en pensionsålder på 65 år, det vill säga 15 800 kronor före skatt.
"Även om man har tjänstepension via sin arbetsgivare är risken överhängande att man behöver sänka sin levnadsstandard avsevärt som pensionär om man inte har ett privat sparande. Jag brukar säga att man ska se ett privat sparande som en räkning man betalar till sig själv", avslutar Maria Landeborn.