I går kunde Pensionsnyheterna berätta att den av FI förordnade likvidatorn Fabian Ekeblad på Vinge inkommit med sin redovisning för hur mycket det kostat med likvidationen av Aspis Liv fram till och med halvårsskiftet 2015.
Som vi nämnde i går var redovisningen summarisk och FI har ännu inte bestämt om man ska godkänna den.
En läsare påpekar för Pensionsnyheterna att det torde gälla samma formkrav för redovisning av kostnader för ett likvidationsuppdrag som för sedvanlig redovisning.
Det innebär bland annat, enligt Bokföringsnämndens regler, att verifikationerna ska vara varaktiga och inte får raderas. Detta läser vi på Skatteverkets hemsida.
De ska vidare innehålla uppgift om när verifikationen sammanställts och när affärshändelsen inträffat. Det borde tolkas som vid det tillfälle när åtgärden vidtogs, till exempel läsning av dokument eller överläggningar med huvudlikvidatorn.
Till det kommer att verifikationen ska innehålla vad som i "övrigt krävs för att fastställa sambandet mellan verifikationen och den bokförda affärshändelsen."
Den redovisning som vi refererade igår uppfyller på intet sätt de krav som finns i bokföringslagen 5 kap. 7 § BFL. Möjligen kan den lämnade redovisningen vara preliminär som en temporär nota för godkännande. Det lagrum som gäller för FI:s förordnande av likvidator med krav på godkännande av kostnader, har ju såvitt känt endast utnyttjats en gång och man kan ha haft problem att etablera någon praxis för hur man ska få kostnader godkända. Och den lag som reglerar förfarandet har upphört.
Möjligen kan man se redovisningen som testballong, ungefär som att krognotor är preliminära till dess att kunden godkänt kostnader och adderat eventuell dricks.
Nu finns det på majoriteten av alla advokatbyråer ett utmärkt verktyg för att redovisa i, tidredovisningsprogrammet Klartext. Där kan man se datum, åtgärd och tidsåtgång för varje åtgärd. Om FI finner det lämpligt så borde man kunna begära ett utdrag ur det programmet för att se underlaget, för att skydda sig mot risken att ha gjort fel.
Eftersom det bara ska omfatta 12 timmar, vilket är den tid som Fabian Ekeblad lagt ned på likvidationsuppdraget, så borde det vara enkelt. Det skulle ju inte se snyggt ut om FI fattar beslut om att godkänna kostnader för den egna likvidatorn om dessa inte är korrekt redovisade.
Möjligen kan man också fråga sig om timkostnaden för likvidationsuppdraget ska följa statens regler för debitering i brottmål. Där godkänns, 1 359 kr per timme och 1 245 kr per timme för tidsspillan.
Det är en bit ifrån de 4 600 kr i timmen som Fabian Ekeblad vill ha, även om han lämnat en rabatt till myndigheten på knappt 12 procent vilket gör att timkostnaden landar på 4 065 kr.