Svenska hushåll påverkas inte nämnvärt av Storbritanniens EU-utträde och utbudet av finansiella tjänster väntas vara tämligen oförändrat. Samtidigt kan försäkringsavtal vara ett område där Brexit får konsekvenser för konsumentskyddet i Sverige och där ska försäkringsföretagen se till att konsumenter inte påverkas, skriver Finansinspektionen i en rapport som analyserar konsekvenserna av Brexit för Sverige.
I rapporten har FI utgått från scenariot med hård Brexit, alltså att Storbritannien lämnar EU utan några handelsavtal. Det innebär att när utträdet blir verklighet så blir även brittiska finansiella företag så kallade tredjelandsföretag, som kan fortsätta sin verksamhet i Sverige genom dotterbolag eller filialer. På grund av snäva EU-regler om likvärdighet kan dock brittiska företag driva verksamhet direkt från Storbritannien i mycket begränsad omfattning.
Hur svenska företag kan bedriva sin verksamhet i Storbritannien är avhängigt brittiska regler, men mycket tyder på god möjligheter att fortsätta genom dotterbolag eller filialer, skriver FI i rapporten.
Finansinspektionen anser att Brexit inte påverkar konsumentskyddet i större mån men flaggar just för försäkringsavtal som ett möjligt undantag. EU-kommissionen menar att brittiska företag i god tid före utträdesdatumet måste vidta åtgärder för att kunna fullfölja sina avtal även efter Brexit.
EIOPA har också i ett uttalande sagt att försäkringsavtal "i princip" ska gälla även efter Brexit" men flaggar samtidigt för att ett försäkringsföretag i Storbritannien kan hindras från att fullgöra sina avtal eftersom det inte längre har rätt att bedriva verksamhet.
"Detta skulle vara fallet om försäkringsavtalet har ingåtts inom ramen för gränsöverskridande verksamhet, en verksamhetsform som efter Brexit i de allra flesta fall inte längre är tillåten. Mot bakgrund av hur viktigt det är att försäkringsavtal kan fullgöras och att försäkringsersättningar kan betalas ut, har EIOPA tagit fram en lista på förberedande åtgärder som kan vidtas för att avtalen ska kunna fullföljas. En brittisk försäkringsgivare kan exempelvis överlåta försäkringsbeståndet till ett dotterbolag inom EU27 eller inrätta en filial i det land försäkringstagaren finns (motsvarande bör gälla försäkringsgivare inom EU27 med försäkringstagare i Storbritannien)."
En annan konsekvens nämns också för pensionssparare och handlar om fonder. Flera hushåll i Sverige investerar i fondandelar i brittiska värdepappersfonder, som för närvarande lyder under UCITS-direktivet.
En fond i ett tredjeland räknas däremot inte som en värdepappersfond enligt gällande EU-regler, utan kommer att betraktas som en alternativ investeringsfond. Svenskar får fortsatt investera i alternativa investeringsfonder i ett tredjeland, men en sådan fond kan inte längre finnas inom premiepensionssystemet, vilket får konsekvenser för spararna, enligt FI.