Regeringen följer nu upp den överenskommelse som Pensionsgruppen gjorde om att höja den så kallade LAS-åldern från 67 till 69 år.
I en promemoria från arbetsmarknadsdepartementet beskrivs reformen som ett sätt att få fler att arbeta längre och att låta anställda i högre utsträckning välja själva när de vill gå i pension.
I promemorian föreslås att den nuvarande åldersgränsen vid 67 år, den så kallade LAS-åldern, ska höjas till 69 år. Åldersgränsen ska höjas i två steg, 2020 höjs den från 67 till 68 år och 2023 höjs den från 68 till 69 år.
De som vill och orkar får möjlighet att kvarstå i anställningen i vart fall till 69 år. Genom förlängningen av anställningsskyddet får arbetstagare ett vidgat utrymme att förbättra sin ekonomiska situation och höja sin pension.
För att man inte som arbetsgivare ska ha incitament att avsluta anställningen så snart en anställd fyllt 69 år bjuder man arbetsgivarna på en morot i form av att kravet på "saklig grund för uppsägning" inte längre ska gälla efter 69 års ålder. Enligt promemorian ska det då räcka med ett skriftligt besked om att anställningen ska upphöra.
"För att Sverige ska klara välfärden och kompetensförsörjningen måste äldres erfarenhet tas tillvara på arbetsmarknaden. Därför vill jag ändra lagen så att fler som orkar och vill ska kunna fortsätta arbeta längre upp i åldrarna", säger arbetsmarknads- och etableringsminister Ylva Johansson i en kommentar.
Svenskt Näringsliv har inte ändrat uppfattning i frågan utan motsätter sig fortfarande en höjd LAS-gräns.
- Vi har inte ändrat oss och vår ståndpunkt var tidigare att det var fel att höja gränsen från 65 till 67 år. Vi är på samma sätt emot att höja gränsen från 67 till 69 år, vilket regeringen nu föreslår. Vår uppfattning är att överenskommelser om hur länge man ska vara kvar i anställningen ska regleras i avtal mellan arbetsgivaren och den anställde lokalt ute på företaget, säger Svenskt Näringslivs Ingvar Backle, förhandlare och försäkringsexpert inom området för arbetsmarknadsförsäkringar, till Pensionsnyheterna.
Förslaget är enbent i nuläget eftersom det fortfarande inte lagts något förslag om att låta sjuk- och arbetslöshetsförsäkringarna följa med upp i åldrarna. Det är en betydligt större ändring som inte minst finansdepartementet kommer att få svårt att svälja. Detta eftersom det kommer att kosta pengar att ha möjlighet att få a-kassa och sjukförsäkring upp till 69 års ålder.
Förslaget om LAS-gränsen kommer nu att skickas ut på remiss.