NYHETSARKIVET
15 dec 2017 12:03
Robotrådgivare redo med portföljtjänst
Digital spar- och pensionsrådgivning är en het trend i finansbranschen och på bara ett par år har en uppsjö av fintechaktörer lanserat sina tjänster. Alla är tydliga med att branschen som den ser ut idag och som den sett ut länge är ohållbar och att kunderna betalar för mycket antingen för dyra fonder eller till mellanhänder. Det första bolaget som fick sitt tillstånd från Finansinspektionen att bedriva digital rådgivning är Opti.

Initialt fanns en app där användare kostnadsfritt kunde jämföra alla sina fonder och få förslag på liknande som är billigare. Därefter finns alternativet att byta själv i sina depåer eller byta via Optis app för en mindre avgift. En portföljtjänst har dock varit under planering ganska länge vilket vi nämnt i vårt dagliga nyhetsbrev. I skrivande stund har den också lanserats. Någon vecka innan får Pensionsnyheterna Analys en pratstund med vd Jonas Hombert som berättar att det här handlar om ett tioårsprojekt; att få folk att byta från sitt vanliga och dyra sparande till en bättre digital portfölj som kostar betydligt mindre.

BETALA KONSUMTIONSLÅN INNAN DU BÖRJAR SPARA

- Det är en illa bevarad hemlighet att ungefär hälften av en fonds avgift går till banken. Det vi vill göra är att med hjälp av den här rådgivningstjänsten återföra de här pengarna direkt till kunden, säger Jonas Hombert till Pensionsnyheterna på bolagets kontor på Kungsgatan. Innan ett portföljförslag skapas får kunden svara på flera frågor om inkomst, hur många personer som finns i hushållet, om man gått i pension och om man har en stabil inkomst. Dessutom får kunden frågor om man har olika konsumtionslån och stora kreditkortsskulder; har man det ger tjänsten rådet att inte börja med ett sparande förrän skulderna är betalda.
- Alla vägar ska inte leda till ett sparande hos oss, man måste få ordning på sin ekonomi först. Vi är en rådgivare i slutändan och vi gör ett tjänstefel om vi försöker få in alla i en portfölj, för alla ska inte ha det, säger Hombert. Hombert förklarar också att Opti försökt göra tjänsten så användarvänlig som möjligt och undvikit frågor som handlar om hur många procents värdeökning man är bekväm med till en viss procents risk och försökt demonstrera risk med faktiska händelser.
- Folk fattar inte såna frågor annars och brukar bara svara igenom dem så att de till slut får en portfölj som inte är relevant. Så vi försöker vända på det och istället visa tre olika portföljer under en marknadsnedgång. Då vet vi din tolerans för nedgångar och sen vänder vi på det igen och visar samma tre portföljer under en uppgång. Svarar man för mycket i konflikt med de här frågorna så får man extra kontrollfrågor, säger han. Det finns redan en risk med tjänsten som Opti identifierat och det är att kunden mycket väl kan ta det portföljförslag man får och istället öppnar upp ett konto på Avanza eller Nordnet och bygger en egen portfölj. Frågan är hur något sådant kan motverkas för även en aktör som Opti, med ett uttalat fokus att få kunden att betala mindre för sina fonder, måste tjäna pengar på sin verksamhet.
- Risken finns så klart. Men vi är även tydliga med att skapandet av en portfölj, det initiala förslaget, bara är en liten del av tjänsten. Bara häromdagen så kom Handelsbanken ut med en ny fond som sänker kostnaden på globala småbolagsaktier och vi ser till att du får den också. Sen förhandlar vi till oss fondrabatter samt återför provisioner till kunden och gör löpande ombalanseringar. Det är mycket löpande arbete som sker. Vill du kopiera vår portfölj - kör hårt, men vi tror vi kan tillföra mer än så. Jag tror att vi får folk som i början kopierar portföljen men upptäcker nya fonder via appen och märker att det händer så pass mycket där ute att man inte tycker det är värt tiden att hålla koll på allt. Då är det lättare att betala oss för att hantera det.

BÄST PORTFÖLJ - INTE VARA BILLIGAST

Totalt sett kostar Optis portföljer mellan 0,8 till 0,9 procent och detta inkluderar bolagets avgift, moms, fondernas avgifter och depåavgift till leverantör. Därmed placerar man sig lite på den övre avgiftsskalan jämfört med andra robotrådgivningstjänster som Lysa, Fundler (före detta Primepilot) och Nordnets nya automatiserade sparprodukt. Men detta är ett medvetet val enligt Hombert, som säger att målet är att skapa den bästa portföljen, inte att positionera sig som billigast. Samtidigt vill han betona att Opti inte har valutaavgifter eller courtage.
- Vår position är att bygga det vi ser som marknadens bästa portfölj till ett bra pris, men vi kommer inte vara billigast. Det är lite av en konflikt också. Vissa saker som vi anser gör en bra portfölj är lite dyrare helt enkelt. Ett exempel är räntor. Om du vill ha fonder i realränteobligationer så ska innehavet vara utspritt över länder i hela världen så vi får en mycket bättre riskspridning. Men om vi bara hade velat bygga den billigaste portföljen så hade vi bara behövt svenska realränteobligationer. Men då är det bara ett land så man får en helt annan riskprofil.

ÅTERFÖRA PENGAR TILL KUNDEN

I början av artikeln pratade Jonas Hombert om att återföra en rabatt till kunden så att de inte betalar lika mycket för fonderna. De senaste par åren har det riktats skarp kritik mot fondbranschen och storbankerna för deras höga avgifter och brist på avkastning. Det är i mångt och mycket detta som bidragit till att många så kallade oberoende robotrådgivare lanserat
fondjämförelsetjänster eller egna portföljprodukter. Många av dessa robotrådgivare har uppmärksammat sämre fonder och kanske till och med lämnat de utanför deras tjänster för att de inte uppfyller vissa krav. Det är en lika illa bevarad hemlighet att vissa fondbolag velat betala för att sedan kunna synas på dessa plattformar. Enligt Hombert har återkopplingen från branschen varit god överlag men mycket beror också på fondbolag. Nischade och mindre aktörer med väldigt aktiv förvaltning har inte varit så positiva men de som har bra och väl prissatta fonder har varit positiva, så även bankerna. Opti har redan haft en del testkunder för portföljtjänsten och börjar närma sig 100 miljoner i förvaltat kapital. Nu ska man gå in i skarpt läge och då är frågan hur man slår sig in på marknaden och tar marknadsandelar från sparjättar som Avanza och Nordnet.
- Avanza och Nordnet tillsammans har fortfarande mindre än tio procent av det privata sparkapitalet i Sverige. Vi är inte fokuserade på att ta användare därifrån utan vårt mål är att folk ska få ett bättre sparande. Om folk redan gått till Avanza och Nordnet och köpt indexfonder är det bra. Vi tycker vi kan göra något bättre men jag får fortfarande gratulera de till att de kommit betydligt längre än vad majoriteten gjort. Vårt fokus är snarare de som sparar i några fonder på en storbank och som inte lagt mycket tanke bakom. Det är på sitt sätt en större utmaning eftersom det är de som är minst aktiva, men det är även där man gör mest nytta. Därav enkelheten i appen - det finns inga Sharpkvoter eller saker om riskjusterad avkastning, säger Hombert och tillägger:
- Jag tycker det är bra att Avanza och Nordnet finns, även om de också skulle kunna göra det bättre genom att inte ta kickbacks till exempel, men det riktiga skiftet behöver ske hos de som sparar i storbanksfonder.

INGET UTTALAT HÅLLBARHETSFOKUS

På Opti kan användaren få rekommendationer för hållbara fonder. Detta beror dock inte på något uttalat fokus på hållbarhet. Någon helt grön, etisk portfölj tror inte Hombert att Opti erbjuder i framtiden, på grund av att det enligt Hombert blir en för mycket sämre portfölj.
- Vi försöker välja hållbara fonder. För globala aktier är etiska fonder ganska enkla att hitta och prispremien är inte så stor men för många andra kategorier blir det mycket svårare. Många av dessa är väldigt dyra, som green bonds till exempel. Men vi prioriterar etiska fonder när det inte blir så att man offrar för mycket av en bra portfölj. Allt går tillbaka till att det ska bli en bra portfölj.

SKRUVA UPP VERKSAMHETEN

Opti har inte marknadsfört sig så mycket hittills utan mest figurerat i olika medier. Men nu ska man öka marknadsföringen för under hösten fick man in lite mer kapital i kassan, närmare bestämt 20 miljoner kronor från bland annat finansmannen Staffan Persson. Fokus kommer mest att ligga på att göra portföljen bättre.
- Jag tror man underskattar hur lång tid det tar att driva på en sån här förändring. Det viktiga skiftet är inte att vi eller någon annan lanserar, det viktiga är att folk börjar fatta att fonderna de använt kanske inte är de bästa för sparandet. Att börja gå ifrån det sparandet och hitta till andra som är bättre är ett viktigt skifte men hittills har kännedomen varit låg. Vi ska dock marknadsföra oss lite mer. Men det här är ett tioårsprojekt, avslutar Hombert.

PN Analys nr 8 2017
Pensionsnyheterna i Sverige AB
Rapsgatan 1
118 61 Stockholm
info@pensionsnyheterna.se
www.pensionsnyheterna.se
Orgnr: 559339-5907