Hon tog steget från att vara kommunikationschef på SPP till att vid årsskiftet bli vd för fondbolaget. SPP Fonder är redan känt som ett av Nordens mest hållbara bolag och fick nyligen ett globalt hedersomnämnande för sitt hållbarhetsarbete. Åsa Wallenberg vill fortsätta på den inslagna vägen och ser att mer kan göras för att öka kundernas kunskap om hur kapitalet kan påverka världen.
PP Fonder förvaltar idag 153 miljarder kronor och är efter bankerna det största fondbolaget med en stark position på den svenska marknaden. Åsa Wallenberg har efter åren som kommunikationschef för SPPkoncernen god kännedom om fondbolaget och ska nu ta vidare den strategi som ligger. Det handlar om att vara innovativa och erbjuda enkla, prisvärda och hållbara fonder, säger hon till Pensionsnyheterna.
- Hållbarhet är helt integrerat i vår förvaltning. Allt vi erbjuder våra kunder ska vara hållbart.
MEDVETNA VAL
- Vi ser att fler och fler gör medvetna val i konsumentnära produkter
men missar kapitalets makt att påverka samhällsutvecklingen. Detsamma gäller företag som ofta är väldigt bra på att hållbarhetssäkra sina leverantörer men glömmer att ställa lika tydliga hållbarhetskrav i sina pensionsupphandlingar. Kapitalet är lite som en blind fläck. Jag ser därför att vi har en viktig roll att få fler att göra ett hållbart val även när det kommer till pengarna, säger hon. Det kan göras genom att jobba brett på alla fronter med kommunikation så att fler människor förstår värdet men även genom att leva som man lär. I januari blev SPP och moderbolaget Storebrand framröstade till det näst mest hållbara bolaget i världen av Corporate Knights och den mest hållbara försäkringskoncernen i världen.
- Vi pratar mycket i egen sak så det är klart att det är ett viktigt erkännande och skapar stolthet även internt. Men vi ska fortsätta att vara innovativa och ligga i framkant med vårt erbjudande. Hållbarhetsarbete blir man aldrig
färdig med. Vi kan alltid utvecklas och bli bättre, säger Wallenberg.
TROR PÅ PÅVERKAN
Väldigt mycket av debatten kring hållbarhets- och etikarbete kretsar kring huruvida exkludering av bolag är att föredra framför en aktiv dialog och bolagsengagemang. Nu senast skrevs det om att staten via AP-fonderna äger miljarder kronor i utländska tobaks- och spelbolag. Sjunde AP-fonden var den av buffertfonderna som hade det största innehavet i tobaksbolag, vilket kommunikationschefen Johan Florén försvarade med att man inte gör någon skillnad ur ett hållbarhetsperspektiv genom att utesluta enskilda branscher från portföljen. Åsa Wallenberg anser att båda aspekter är viktiga men håller med om att det ligger mycket fokus på exkluderingar i branschen.
- Vi exkluderar det som går emot internationella konventioner, de bolagen försvinner per automatik. Men i andra fall är exkludering en sista utväg. Vi tror väldigt mycket på påverkan och behöver något förändras ser vi ett väldigt stort värde i att vi från investerarnas sida kan vara med och driva förändring. Det är så vi får en rörelse framåt, säger hon och fortsätter:
- Det finns ju exkludering och dialog men det handlar också om att aktivt välja in bolag som ligger i framkant. Att identifiera bolagen som är bäst på hållbarhet är också en stor del av arbetet. Vi har ett analysteam, som bara jobbar med hållbarhetsanalys i nära samarbete med förvaltarna, som säkerställer att vi får med alla aspekterna.
GRÖN OBLIGATIONSFOND
SPP har redan lanserat en del nya fonder på det etiska området och har bland annat en grön obligationsfond som är bland de största i världen. När den fyllde ett år under 2016 hade den två miljarder kronor under förvaltning.
Under förra året lanserades även bolagets indexnära aktiefonder med fossilfri exponering. Frågan är hur detta arbete kan drivas vidare och hur produktutbudet kan optimeras ytterligare.
- Jag vill inte förekomma vad vi ska göra men vi ser en ökad efterfrågan på hållbara produkter. Vi tittar också på hur vi kan utöka kriterierna vi har och gå längre. För oss är det viktigt att hela vårt kapital är hållbart men sen har vi också nischprodukter som matchar en specifik efterfrågan, som fossilfria fonder. Men vi omvärldsbevakar hela tiden och utvecklar vårt arbete för att våra produkter ska ligga rätt i tiden, säger Åsa Wallenberg. Ser ni att privatsparare utvecklat sin efterfrågan och tagit till sig det här med hållbara produkter allt mer?
- Jag ser en stor potential i alla fall. Utan att generalisera för mycket så skulle jag önska att fler engagerade sig mer i sitt pensionssparande och där har vi som bransch ett gemensamt jobb att göra för att öka intresset. En del i det är att fler ska förstå vad de har och vad de behöver som pensionärer, men också att man faktiskt kan påverka med kapitalet. Jag är övertygad om att hållbart sparande kommer öka men vi är verkligen inte helt framme. Där ser jag att det vi erbjuder ligger helt rätt i tiden, säger hon.
NY ROLL
Pensionsnyheterna träffar Åsa Wallenberg lite mer än en månad efter att hon tillträtt som vd, ett steg hon beskriver som spännande och helt naturligt att ta även om rollen är ny. För henne som ny vd och för fondbolaget är det dock inte bara den hållbara aspekten och arbetet med att öka spararnas kunskap om det egna pensionssparandet som är utmaningar framöver. Det finns även en hel de regleringar att ta ställning till och ett väldigt omdebatterat förslag till förändringar inom premiepensionssystemet.
- Det som finns på kartan framåt är att vi har väldigt många regleringar att förhålla oss till, som i grunden syftar till att stärka konsumentskyddet och det är bra. Men det får inte bli så mycket regleringar att det tar bort fokus från riktigt värdeskapande, säger hon.
SÄNKT AVGIFTSTAK
Pensionsnyheterna har grundligt rapporterat alla sidors ståndpunkter i PPM-frågan i det dagliga nyhetsbrevet. Utan att gå in på alla detaljer och SPP Fonders alla synpunkter i remissvaret kan det sammanfattningsvis sägas att SPP, i likhet med de flesta privata fondaktörerna på den svenska marknaden, var starkt emot utredningens förslag att göra regelbundna utvärderingar av spararnas val och flytta de inaktiva till Sjunde AP-fonden. Men Wallenberg lyfter ändå fram Pensionsmyndighetens roll i systemet och anser att den bör vara mer folkbildande.
- Idag har vi en mängd olika möjligheter att kommunicera med kunder och det borde göras mer, snarare än att passivisera dem, säger hon. Ett sänkt avgiftstak är ett annat förslag men viktigast är ändå att Pensionsmyndigheten gör en ordentlig due dilligence-process på alla som kommer in i systemet. Och hållbarhetsarbetet får inte glömmas bort, menar Wallenberg.
- Enligt en undersökning som Pensionsmyndigheten gjort har de hållbara fonderna avkastat bättre och haft lägre avgifter. Min övertygelse är att vi ser att intresset ökar för hållbara fonder och att premiepensionssystemet funkat som en innovationsmiljö som drivit utvecklingen. Det är också något man stryper genom förslaget, säger hon. Med det menar hon att utredningens förslag kan innebära att den privata konkurrensen och den marknad premiepensionssystemet innebär för hållbara fonder riskerar att försvinna. Som det skrevs i remissvaret: "Konkurrensen inom premiepensionssystemet har ofta fungerat bättre än utanför, med resultatet att andra fonder än bankernas, med lägre avgifter och starkare hållbarhetsfokus, kunnat växa sig starka".
PROVISIONSFÖRBUD
I januari kom även regeringens lagrådsremiss med förslag till nya regler för marknaderna för finansiella instrument, MiFID 2. Det blir skärpta regler och ett visst provisionsförbud men både Finansinspektionen och Konsumentverket kammade noll när det gäller ett fullständigt provisionsförbud. Lagförslaget följer istället MiFID 2-direktivet nära. I grunden är det bra att konsumentskyddet ska stärkas och att det blir en större transparens för kunderna men att inte föreslå ett fullständigt provisionsförbud var en klok väg att gå, menar Åsa Wallenberg.
- Det är viktigt för konkurrensen att vi har en rättvis och gemensam spelplan och då bör det ligga i linje med övriga Europa. Utifrån SPP Fonders perspektiv handlar det mest om att vi måste se till att plattformarna får den information om våra fonder de behöver. Här tittar vi på hur vi kan systematisera och förenkla flödena av information. Men det är överlag positivt, säger hon. En trend som heller inte kan ha undgått någon som verkar inom fondbranschen är det enorma fokus som finns på avgifter och
spararnas allt mer växande intresseför indexfonder.
- Sparar man långsiktigt är det en bra väg att gå. Och avgifterna spelar stor roll. Det är en aspekt jag tror att allt fler insett. Jag själv sparar med indexfonder i botten och sen en del aktiva fonder när det är en speciell bransch eller inriktning jag tror på och följer dem lite närmare, säger Åsa Wallenberg. I det mer aktiva spektrumet gillar hon faktorfonder, eller smart beta-fonder som de också kallas på branschjargong. Där brukar förvaltaren ha en tydlig strategi för urvalet av bolagen och vilket särdrag som ska vara dominerande. Faktorerna är momentum, värde, pris och volatilitet. Tesen för momentum är att aktier som utvecklats bättre än snittet fortsätter att utvecklas bra; värde att billiga aktier utvecklas bättre än dyra; storlek att företag med lågt marknadsvärde i genomsnitt har högre avkastning än de med högt och volatilitet att aktier med lägre prissvängningar ger högre riskjusterad avkastning i förhållande till risk, än aktier som utmärks av kraftiga svängningar.
RÄTT POSISTIONERADE
- Varje faktor bygger på en välformulerad tes om vad som utmärker urvalet och vad faktorn ska bidra med i fonden. Enkelt beskrivet får du aktiv fond till priset av en indexfond eftersom aktiviteten framförallt i ligger hur
förvaltaren gör sitt urval. Wallenberg säger att SPP Fonder ligger rätt positionerade när det gäller trenden mot indexfonder eftersom bolagets erbjudande till största delen består av indexnära fonder.
- Så länge vi är tydliga med vad fonden representerar så är det bra för kunderna. Tittar man på hur debatten varit de senaste åren så har det varit fokus på hur mycket aktivitet som återspeglas i fondens avgifter så det finns en stor medvetenhet i branschen att man ska vara tydlig i sitt erbjudande. När majoriteten av fonderbjudandet består av produkter med avgifter som ligger under en procent kan det möjligtvis vara utmanande att tjäna tillräckligt med pengar. Om det nu inte kommer in väldigt stora volymer av kapital. Utan att gå in i några detaljer i ämnet så säger Åsa Wallenberg ändå att det här inte är något som oroar henne alltför mycket.
- Det här är den strategi vi haft länge och som fungerat bra. Det är därför en strategi vi kommer ha även framöver, säger hon.
PN Analys nr 3 2017