Sedan den första april 2017 är Lars Nordstrand inte längre vd för Movestic, ett bolag han chefat över sedan 2012. Nu tar Linnéa Ecorcheville över men hon kommer att ha Lars som mentor under en överlämningstid på några månader. Men sen är det slut på riktigt och Lars Nordstrand ser fram emot ett liv i lägre fart och med bara några styrelseuppdrag kvar att boka in i kalendern.
- Jag sa till John Deane, vd för vårt ägarbolag Chesnara, att jag inte skulle ha stannat även om jag vore 56 år år inte 66 år gammal, som jag faktiskt är. Det beror på att jag tycker att jag är färdig här, jag har gjort mitt och i och med det är man inte längre nyfiken och det måste man vara i det här jobbet, säger han när Pensionsnyheterna träffar honom för en avskedsintervju.
STOLT VD
Och det är en stolt vd som emellanåt erkänner att han kan uppfattas som skrytsam med det han och medarbetarna åstadkommit med Movestic som han tog vårdnaden om för fem år sedan.
- Vi är fjärde största bolag på tjänstepensionsmarknaden. Vi levererar nu ett resultat till våra ägare Chesnara på 100 miljoner kr och har förbättrat vårt resultat i Svenskt Kvalitetsindex. Så från de tunga åren kring 2012 och 2013 har vi kommit igen ordentligt, säger han. Nu ska man hålla i minnet att alla siffror som rör försäljningsstatistik tolkas till det som aktörerna vill bevisa. Pratar man om tjänstepensionsmarknad med Movestic så handlar det då om den privata och framför allt förmedlarsålda fondförsäkringsverksamheten. Annars är det ju lätt att se att AMF, Alecta eller KPA skulle hamna långt före Movestic. Problemet han tampats med på sistone är att bolaget har ett namn som ingen känner igen och som kom till när ursprungsbolaget Moderna Försäkringar såldes till Danmark efter en ökenvandring med ökända isländska ägare.
- Movestic var ett konstigt namn som Micke Claesson, min företrädare, hittade på. Men det varumärket är helt okänt. Vi gick ut på stan och frågade folk vad de trodde att vi gjorde och knappt någon visste, säger han och nämner att det fanns folk som gissade att man var ett flyttföretag.
OKÄNT VARUMÄRKE
Den dåliga kunskapen om varumärket är ett bekymmer som man nu försöker att åtgärda genom att börja sälja sakförsäkringar. Lite kan man säga att man då gör en copycat på gamla Moderna Försäkringar som erbjöd både sak- och livförsäkringar och där sakförsäkringarna fungerade som inkastare till livförsäkring.
- Vi kommer inte att tjäna några stora pengar på sakförsäkringar men de är viktiga för att göra varumärket mer känt, säger Lars Nordstrand och förklarar det med att sakförsäkringar är något som kunder aktivt går in och söker med viss regelbundenhet medan liv- och pensionssparande sällan är något som kunderna frivilligt engagerar sig i. Ett annat sätt att få det underliga namnet mer känt är att ge sig in på kryssvalsmarknaden för tjänstepension. Där har man varit tidigare som valbar för ITP men där man drog sig ur för att marginalerna var för små. Nu har man tänkt om och ser att kryssmarknadspensioner kan vara ett sätt att hålla uppe volymerna, i takt med att marknaden för mäklarsålda försäkringar krymper. Det är en effekt av att tiotaggeriet på sikt kommer att dö ut, även om det ligger längre fram.
- Jag tror inte att det kommer att gå så fort. Under de närmaste åren tror jag inte att det händer så mycket men på längre sikt kommer det att få effekt, säger Lars Nordstrand. Movestic är ett bolag som vill vara förmedlarnas bästa vänner och som valt att positionera sig som ett bolag som inte främst vill slåss i lågprissegmentet. I sortimentet finns ett stort inslag av aktivt förvaltade fonder som inte tillhör de billigaste alternativen. Movestic menar att man måste titta på avkastningen efter avgifter, vilket sällan sker i media. I journalisternas värld utgår man från att olika fondalternativ har samma avkastning när man diskuterar avgiftsnivåerna. Precis som flera konkurrenter erbjuder Movestic en del distributörsfonder, vilket ledde till negativ publicitet när man först av alla reagerade på oklarheterna i Allra och stängde ner deras fonder och flyttade kundernas sparkapital till fonder som var något dyrare än Allras.
- Vi prioriterade att skydda kunderna i den akuta situationen och i brådskan blev informationen tyvärr inte rätt vilket blev lite pinsamt, säger Lars Nordstrand. Vi har trots det fått ett otroligt positivt gensvar från kunderna för vår åtgärd
NYA REGLERINGAR
En sak som kommer att få betydelse för marknadens funktionssätt är de nya regleringarna som följer av MiFID 2 och kommande IDD, med ytterligare krav på aktörernas uppförande på marknaden i
kombination med förstärkta krav på transparens. Här är Lars Nordstrand övertygad om att man inte får vara för feg i förhållande till de nya reglerna och talar om att man ska ägna sig åt "regelverksoptimering".
- Jag har haft förmånen att verkligen sätta mig in i regelverken och vet hur de ska fungera. Jag sitter till och med som ordförande i regelverkskommittén hos Resursgruppen, via mitt uppdrag som styrelseledamot i Resurs bank. Det handlar om att man ska använda regelverken optimalt och hålla sig så nära gränserna som möjligt, utan att överträda dem, säger han. På frågan om det betyder att man ska se till att hålla sig exakt till hastighetsbegränsningarna när man kör bil ser han lite finurlig ut och säger:
- Ja om det står 70 kilometer i timmen ska man inte köra 60. Och om man vet att hastighetsmätaren visar lite för mycket kan man köra lite över 70 för att hålla sig innanför gränsen, säger han.
STICKA UPP
Lars Nordstrands bakgrund i försäkringsbranschen har gått via Ansvar där han började som HR-chef och slutade som vice vd. 1997 gick han över till Kinnevik som vice vd i sjöförsäkringsbolaget Atlantica, en av Jan Stenbecks
satsningar. Det bolaget blev grunden till skapandet av Moderna Försäkringar år 2000. Där var Lars Nordstrand vd till dess att bolaget köptes upp av danska Tryg. Parallellt startades Moderna Liv som på några år blev det snabbast växande fondförsäkringsbolaget på marknaden. Som vd på Moderna Sak kom Lars Nordstrand på kant med danskarna och det som beskrivits som att han då sa upp sig är inte riktigt korrekt.
- Jag fick snarare sparken, men så beskrevs det inte. Jag fick en bra uppgörelse när jag lämnade, så jag ska inte klaga. Fast Lars Nordstrand har inga problem med att sticka upp och sticka ut. Han tycker att de flesta av kollegorna i branschen är alldeles för fega som företrädare för branschens intressen och för att hela tiden eftersträva konsensus. Det gäller inte minst inom organisationen Svensk Försäkring. Han tycker egentligen att den organisationen borde delas upp i flera så att särintressenas betydelse
kan minskas. Som det är nu kommer partsbolagen, bankbolagen och de övriga konkurrensutsatta försäkringsbolagen sällan överens, något som leder till att det blir svårt att föra en tydlig linje gentemot lagstiftare och avtalsparter. På frågan om det finns någon i branschen som han beundrar eller ser som förebild svarar han efter mycket kort betänketid:
- KPA:s vd Britta Burreau. Hon är smart och har stark integritet. Jag har
suttit i valberedningen för Svensk Försäkring och försökt att föra fram hennes namn som ordförande redan under Nordea Liv-tiden, men det har inte gått. Motståndet mot henne har för varit starkt bland de andra bolagen, säger han.
LÄROMÄSTARE
När det handlar om läromästare i övrigt framhåller han två personer som han beundrat ända sedan han träffade dem på 90-talet när han var i "juniorlaget" och de var mer seniora.
- Jag har verkligen beundrat If:s nuvarande vd Torbjörn Magnusson som en klok och drivande person. Och sen gillar jag verkligen Håkan Danielsson, som var vd för TryggHansa och LF, innan han flyttade till Ryssland. Han har förresten fått ett ryskt pass nu, det la han upp på Facebook, där jag kan följa hans nya affärsintressen, säger han. För egen del kommer han att sitta kvar som styrelseledamot i Resurs Bank - ett uppdrag som han
stormtrivs med.
- Ägarna till banken är helt fantastiska. Det är folk som inte lägger sig i detaljerna men som verkligen inte räds att ta risk och satsa. Efter den fantastiska resan jag hade i Stenbeckssfären, där man inte heller var rädd för att ta risker, är Resurs bank det mest stimulerande uppdrag jag haft, säger han. Nu, när han hunnit fylla 66 år och säger att han löper risken att
bli lat eftersom han inte kommer att jobba lika mycket som tidigare, har han mer jordnära problem. Han diskuterar med sin fru om det inte är dags att skaffa hund igen. Efter två schäfrar och en gigantisk Leonberger har hans hustrus bud varit en pudel, något som inte skulle passa honom alls. Att pudla har ju sällan legat för honom.
- Kan jag låna hem din hund? Då tror jag att min fru skulle vilja ha en schäfer igen, säger han och klappar Pensionsnyheternas svarta schäfer Scilla, som trots hundförbud på Movestic fått specialtillstånd av vd att närvara vid intervjun. Nu, några dagar senare, är han inte längre vd för Movestic utan "senior advisor". Återstår bara att se vem som viker ned sig först i hundkampen.
PN Analys nr 3 2017