I somras skickade regeringen ut en promemoria som handlar om hur man ska ändra skattesatser och skiktgränser för att uppnå det politiska målet att ta bort skillnaden i beskattning mellan löneinkomst och pension.
Förslaget innebär att skatten sänks för personer över 65 år, oavsett om man arbetar eller är pensionär. Det innebär att beskattningen närmar sig den som gäller för löntagare under 65 år, inräknat jobbskatteavdrag.
KI påpekar att förändringen inte innebär att skillnaden i beskattning mellan arbetsinkomster och pensionsinkomster generellt försvinner eller minskar och skriver i sitt remissvar:
"Både för de som är under 65 år och för de som är över 65 år beskattas arbetsinkomsterna lägre än pensionsinkomster. Det motiveras inte varför pension för de över 65 år ska skattas lika som lön för de som är under 65 år, men pension och lön för de som är över 65 år eller under 65 år inte ska skattas lika inom den åldersgruppen."
KI tror också att färre som fyllt 65 kommer att jobba om skatten sänks "eftersom de ekonomiska incitamenten att arbeta minskar eftersom man inte behöver arbeta för att få samma disponibelinkomst". KI skriver dock att förslaget "sannolikt har relativt begränsade negativa effekter på arbetsutbudet".
KI varnar dock för att promemorian underskattar den samlade effekten av alla hittills genomförda och planerade skattesänkningar av pensionsbeskattningen "eftersom ingen hänsyn tas till förändringar i äldres arbetsutbud".
KI saknar också en analys av hur marginalskatterna och de genomsnittliga skatterna för personer över 65 år påverkas av förslaget och hur beskattningen för personer över 65 år som även har arbetsinkomster påverkas av förslaget.