Vid sidan av det pågående målet i HFD om skatt på förmån av rådgivning funderar man i branschen på hur förmån av hälso- och sjukvårdsförsäkringar ska beskattas.
Detta sedan riksdagen bestämt att förmånen ska beskattas med verkan från den 1 juli 2018. I gengäld blir premien avdragsgill för arbetsgivaren.
Skatteverket har lämnat sin syn på hur underlaget för skatten ska tas ut men det duger inte för Svensk Försäkring som ser otydligheter i Skatteverkets ställningstagande och anser att det är alltför oklart för att kunna ge tillräcklig vägledning när det kommer till gränsdragningen mellan skattepliktig och skattefri förmån.
- Ställningstagandet kommer att leda till stora tolkningssvårigheter och en omfattande gränsdragningsproblematik som drabbar anställda, arbetsgivare och hälso- och sjukvården, säger Eva Erlandsson, senior ekonom Svensk Försäkring, i en kommentar.
Svensk Försäkring anser att ett grundläggande problem med Skatteverkets ställningstagande är att det utgår från om en viss behandling/åtgärd ska förmånsbeskattas trots att lagstiftaren i förarbetena har pekat på att det är syftet med behandlingen som är det avgörande.
- Svensk Försäkring anser att utgångspunkten för om beskattning ska ske bör vara vilken diagnos det handlar om och dess betydelse för arbetsförmågan, inte hur den behandlas. Det torde i vissa fall finnas goda skäl för Skatteverket att behandla ett visst inslag av hälso- och sjukvård varsamt, dvs. att exempelvis läkarbesök, operationer, röntgen som görs i syfte att den anställde ska återfå eller behålla arbetsförmågan är skattefritt för den anställde, säger Eva Erlandsson.