Enligt en SIFO-undersökning, beställd av gänget bakom tjänstepensionens dag, är det bara 18 procent av svenskar i arbetsför ålder som uppger att den de pratade med vid senaste anställningsintervjun tog upp frågan om tjänstepension.
Det borde vara lika självklart att prata tjänstepension som det är att prata lön under anställningsintervjun. Det ligger i både arbetsgivarens och arbetstagarens intresse eftersom att det är den viktigaste anställningsförmånen. Lönesamtalet är också ett utmärkt tillfälle för arbetsgivaren att lyfta fram och sätta tjänstepensionen i ett sammanhang med sina anställda. Att tydliggöra kopplingen mellan lön och pension är viktigt ur flera aspekter och med en löneökning ökar ju också avsättningen till tjänstepension, säger Thomas Billberger, pensionsexpert på Fora, i ett pressmeddelande.
Män pratar något mer om tjänstepension än kvinnor vid anställningsintervjun men det är fortfarande bara 19 procent av männen och 16 procent av kvinnorna som uppgör att de gör eller gjort det.
Enligt undersökningen kommer frågan om tjänstepension oftare upp i storstäder och de något äldre, 3049 åringarna gör det i större utsträckning än de yngsta. Det är också vanligare att man pratar tjänstepension i privat sektor än i offentlig sektor. Men de som anställs i offentlig sektor omfattas ju i praktiken alltid av tjänstepension, varför det kan vara en ickefråga för dem som vill jobba där.