Kåpan Pensioner skriver i sitt remissvar om tjänstepensionsregleringen att man har "över 800 000 medlemmar och förvaltar statligt anställdas premiebaserade tjänstepensioner och är den organisation som berörs mest av alla verksamheter som omfattas av den föreslagna regleringen".
Den viktigaste synpunkten är att tjänstepensionsföretag bör regleras i en egen separat och sammanhållen lagstiftning:
"Lagregleringen av tjänstepensioner bör göras i en egen självständig lagstiftning inte som promemorian föreslår som ett tillägg till försäkringsrörelselagen. Tjänstepensionssparande är en stor och växande del av sparandet i samhället och är både för hushållen och därmed samhällsekonomin. Sparandet utgör ett av fundamenten för den framtida finansiella stabiliteten i svensk ekonomi och bör därför regleras för ett till verksamheten och dess betydelse anpassat och ansvarsfullt sätt", skriver Kåpan
Kåpan understryker också att "Tjänstepensionsförsäkring skiljer sig även väsentligt i karaktär gentemot kortsiktigt vinstdrivande sakförsäkring genom sina långsiktiga åtaganden och ofta ömsesidiga verksamhetsform. Inom den europeiska gemenskapen har detta tagit sig tydligt uttryck i två helt olika regleringar (Solvens 2 och IORP 2) med olika utformning och karaktär".
Den andra frågan som Kåpan vänder sig mot är förslaget till lagreglering av ett riskjusterat kapitalkrav och skriver:
"Promemorian hävdar utan någon fördjupad redovisad analys att nivån i dagens trafikljussystem är felräknad vad gäller korrelationsfaktorn och den föreslagna lagstiftade nivån därför bör läggas på en högre nivå vad gäller konfidensintervall."
Kåpan fortsätter:
"Promemorians förslag om ett i lag reglerat kapitalkrav med tvingande ingripanden från Finansinspektionen innebär att tjänstepensionsföretagen inom ramen för normala marknadsrörelser måste hålla en buffert på minst det dubbla för att undvika ingripande och sanktioner. Promemorians förslag till lagreglering innebär enligt föreningens beräkningar att dagens kapitalkrav tredubblas. Det faktiska operativa kapitalkravet ligger därmed på en nivå motsvarande ett konfidensintervall om ca 99,8 procent."
"Förutom att en sådan nivå blir matematiskt tveksam ur ett beräkningsperspektiv innebär det ställda kravet i promemorian på en lagreglering av kapitalkravet att all faktisk finansiell risk har flyttats över till den försäkrade det vill säga individen. Promemorian hävdar att detta innebär ett förstärkt konsumentskydd, föreningen delar inte den uppfattningen."
Remissvaret är undertecknat av Kåpans vd Gunnar Balsvik.