Sverige och Schweiz har lägst andel materiell fattigdom i Europa, enligt Statistiska centralbyrån, SCB.
Drygt 1 procent av de boende i Sverige och Schweiz lever i allvarlig materiell fattigdom, enligt EU:s definition.
Det motsvarar drygt 100 000 materiellt fattiga personer i Sverige år 2017. Genomsnittet för EU är 7 procent. Bulgarien och Grekland redovisar högst andelar på 30 respektive 21 procent.
Allvarlig materiell fattigdom innebär att man inte har råd med en rad hushållsutgifter. Det handlar exempelvis om att inte kunna betala för oförutsedda utgifter, inte ha råd med tillräcklig uppvärmning av bostaden eller att inte kunna betala skulder inom utsatt tid.
I Sverige är allvarlig materiell fattigdom vanligast bland arbetslösa. Åtta procent av de arbetslösa, jämfört med under en procent av de som arbetar, lever i allvarlig materiell fattigdom. Det är även vanligare att utrikes födda lever i allvarlig materiell fattigdom jämfört med inrikes födda. Av dem som har två föräldrar födda i Sverige rör det sig om en halv procent medan utrikes föddas andel uppgår till tre procent.
SCB:s undersökning visar att ungefär 16 procent av dem som är 65 år och äldre i Sverige har en årlig inkomst efter skatt som ligger under gränsen för risk för fattigdom. Andelen är något högre än i EU generellt. För dem som är i åldern 75 år och äldre, motsvarar andelen ungefär 22 procent i Sverige och drygt 16 procent för EU i genomsnitt.