De flesta svenska livbolagen kommer att få ökade kapitalkrav i och med Solvens II, samtidigt kommer den försäkringstekniska risken att minska. Men på det hela taget står de svenska bolagen ganska väl rustade för en övergång till Solvens II.
Det framgår av rapporten På väg mot nytt europeiskt försäkringsregelverk (2008:20) som Finansinspektionen presenterat. I den granskar FI övergången till Solvens II och QIS 4 och en integrerad europeisk finansmarknad.
De nya reglerna, som ska vara implementerade i slutet av 2012, kräver ökad tillsyn och vara anpassad till en ökning av den gränsöverskridande verksamheten.
För de flesta bolagen, i såväl Sverige som övriga Europa, innebär alltså Solvens II att kapitalkraven ökar och den försäkringstekniska skulden minskar. Det gör att kapitalbasen ökar och därigenom också möjligheterna att möta de ökade kapitalkraven.
I rapporten påpekar FI att bolagen redan nu bör klargöra och kartlägga sina strategier och vilka resurser som behövs för att möte de regelkrav som kommer. Det är också viktigt att bolagen är med i de referensgrupper som finns för att de ska kunna följa arbetet med det nya regelverket.
QIS 4, den fjärde kvantitativa studien av förslag till det nya solvenssystemet, genomfördes under sommaren. Syftet var att testa en fullskalig modell för beräkning av solvenskapitalkravet, SCR, och att få underlag till en modell för minimikapitalkrav, MCR.
I Sverige deltog 40 bolag, varav 17 var livbolag. Totalt representerades 63 procent av livmarknaden.
Resultatet var förhållandevis positivt. Alla svenska bolag klarade MCR och bara tre bolag behöver mer kapital eller en minskning av sin risk för att klara SCR. Totalt är det extra kapitalbehovet mycket litet, skriver FI i sin rapport.
De försäkringstekniska avsättningarna minskade för de flesta bolagen, mest på grund av att diskonteringsräntan var högre i QIS 4 än i bolagens årsredovisningar. Samtidigt ökade SCR-kravet. De flesta livbolagen minskade också kapitalöverskottet med upp till 50 procent om man jämför Solvens II med nuvarande Solvens 1.
Av livbolagens försäkringsrisker står långlevnad för 45 procent av hela risken. Annullation och kostnad står för 15-20 procent var.
De slutgiltiga direktiven för Solvens II väntas bli antagna under våren 2009.