En politisk principöverenskommelse har uppnåtts mellan medlemsländerna i rådet och Europaparlamentet om den europeiska privata pensionsprodukten PEPP. De slutliga texterna håller nu på att tas fram och de formella besluten fattas i början av det nya året av de båda EU-institutionerna.
Vid ett extrainsatt förhandlingsmöte, trialogmöte, i förra veckan kom parterna överens.
I den viktigaste knäckfrågan om vem som ska registrera produkten vek till slut parlamentet ner sig och medlemsländernas linje vann.
Överenskommelsen innebär att EIOPA inte ges en roll som myndighet med ansvar för registrering av produkterna, vilket parlamentet krävt. Rådets linje gick igenom och det innebär att det kommer vara de nationella behöriga myndigheterna som kommer att ha det ansvaret.
I gengäld fick EIOPA möjligheten till produktintervention, vilket motsvarar vad som idag gäller enligt till exempel Priip-förordningen. Dessutom fick parlamentet igenom att ickevals-alternativet ska omfattas av ett avgiftstak om 1 procent av sparkapitalet.
- Vi har i huvudsak ställt oss positiva till PEPP, som är ett regelverk som bland annat syftar till att ge sparare fler valmöjligheter, samtidigt som det kan leda till mer flexibla och konkurrenskraftiga produkter. Det är därför bra att det nu finns en politisk överenskommelse som förhoppningsvis innebär att de målsättningarna uppnås, säger Peter Sjöberg, kansliråd och biträdande enhetschef på finansdepartementet och ansvarig för förhandlingarna av PEPP i finansdepartementet, till Pensionsnyheterna.
Sjöberg konstaterar också:
- Sannolikt får PEPP i första hand en positiv påverkan för spararna i medlemsstater som har ett begränsat urval och utnyttjande av privata pensionsprodukter samt där denna typ av sparande är skattemässigt gynnat. I Sverige finns det dock sedan länge en väl utvecklad och etablerad marknad för olika typer av sparandeprodukter och därför är vår bedömning att förslaget torde få en mer begränsad betydelse för svenskt vidkommande. Hur marknadsaktörerna och spararna tar emot PEPP återstår dock att se, säger Peter Sjöberg till Pensionsnyheterna.