NYHETSARKIVET
22 jan 2019 13:38
Oklart exakt hur pensionsportföljen delas mellan Strandhäll och Bolund
I regeringsförklaringen från igår blev det klart att uppgifterna i socialdepartementet delas på två ministrar. En socialminister och departementschef, Lena Hallengren (S) och en socialförsäkrings- och pensionsminister, Annika Strandhäll (S).

Hallengren får då hand om en tung portfölj som till exempel rymmer sjukvård, äldreomsorg och assistansersättningarna.

Annika Strandhäll blir av med de frågorna plus idrotts- och jämställdhetsfrågor men får istället påfyllning med frågor som tidigare legat under finansmarknadsminister Per Bolund (MP).

Han kommer ju att få ta tag i bostadsfrågan och får då släppa delar av pensionsfrågorna som legat på hans bord tidigare.

Det är ännu oklart var man ska dra gränssnittet mellan pensionsfrågor och finansmarknadsfrågor. Och det är inte helt enkelt.

Klart är dock att frågor som rör premiepensionen nu kommer att styras från socialdepartementet av Annika Strandhäll, utan att blanda in Per Bolund.

Det innebär till exempel att det kommer att bli hon som får ta emot Mikael Westbergs utredning om ett upphandlat fondtorg för premiepension som ska lämna sitt betänkande i november 2019.

Även tillsynen och uppdragen till AP-fonderna kommer troligen att flyttas från finans- till socialdepartementet och då landa på Annika Strandhälls bord.

Sen finns det frågor som kan vara både finansmarknadsfrågor och pensionsfrågor samtidigt vilket gör att det kan bli lite knivigt att dela upp dem mellan finans- och socialdepartementet.

När det gäller den stora tjänstepensionsmarknaden, alltså de delar som ligger utanför den allmänna pensionen, är det än så länge mer oklart vad som ska gälla.

- Tanken är att även tjänstepensionsfrågorna ska ingå i pensionsportföljen. Exakta gränsdragningar och vilka frågor som kommer att ingå kommer att tydliggöras under de närmaste dagarna, säger Victor Harju, pressekreterare hos Annika Strandhäll (S), till Pensionsnyheterna.

Skulle det bli så, får alla lobbyister och särintressen, som bråkar om reglerna för den nya tjänstepensionsregleringen, snabbt börja boka möten med en ny minister för att påverka den lagstiftning som följer av EU-direktivet IORP 2, som ska behandlas av riksdagen under våren 2019.

Där finns en remissbehandlad promemoria som sågats av många instanser där politiken behöver sätta ned foten. Det kan i så fall bli Annika Strandhälls fot det blir fråga om.

En annan fråga som kan vara kitslig att dra gränser kring är den effektiviserade flytträtten av försäkrings- och pensionssparande som även den finns förberedd i finansdepartementet men som väntar på politisk ok-stämpel.

Frågan blir då om den ska stämplas av Bolund eller Strandhäll.

Drar man ut frågan om pension lite längre och även ger sig in i distributörernas uppgifter blir det ännu värre. Ska försäkrings- och pensionsdistributörernas verksamhet, som ligger under Finansinspektionen, flyttas in under pensionsministern eller drar man en gräns där?

Skulle det bli så att allt som har med pension att göra landar på Annika Strandhälls bord kommer det antagligen att ställas krav på en annan typ av bemanning på socialdepartementet, eftersom man där inte, på samma sätt som i finansdepartementet, har vana av finansmarknadsfrågor.

Och då blir det upp till departementschefen Lena Hallengren att fördela resurserna inom socialdepartementet. Resursfördelningsfrågan äger nämligen departementschefen.

I och med omstöpningen av ministrarnas portföljer efter regeringsombildningen är Annika Strandhäll inte längre departementschef.
Det innebär dock inte att hon kommer att rapportera till departementschefen, utan till statsminister Stefan Löfven.
Pensionsnyheterna i Sverige AB
Rapsgatan 1
118 61 Stockholm
info@pensionsnyheterna.se
www.pensionsnyheterna.se
Orgnr: 559339-5907