Regeringens särskilde utredare Claes Jansson har i dag överlämnat delbetänkandet "Ingen regel utan undantag" till regeringen. I betänkandet föreslås att det ska vara möjligt att i högre utsträckning än i dag kunna skjuta upp bedömningen av arbetsförmågan mot ett normalt förekommande arbete när rätten till sjukpenning prövas. Det skriver regeringen i ett pressmeddelande.
"En trygg sjukförsäkring är en försäkring med tydliga och förutsebara villkor. Det är lika viktigt att människor inte fastnar i långa sjukskrivningar som att den som kan återgå i sitt arbete ska ges möjlighet till det även om man varit sjukskriven en längre tid. Arbetet och arbetsplatsen betyder ofta mycket för att en sjukskriven person ska tillfriskna", säger Claes Jansson i pressmeddelandet.
Rätten till sjukpenning bedöms utifrån vissa tidsgränser i den så kallade rehabiliteringskedjan. Efter att en person har haft nedsatt arbetsförmåga i 180 dagar ska arbetsförmågan normalt bedömas mot ett normalt förekommande arbete.
I betänkandet föreslås att det ska bli lättare att skjuta upp bedömningen av arbetsförmågan mot ett normalt förekommande arbete efter att man haft nedsatt arbetsförmåga i 180 dagar, då kraven i dag för uppskjutande av bedömning anses vara för höga.
Utredningen föreslår också att det ska vara möjligt att även efter dag 365 i rehabiliteringskedjan pröva arbetsförmågan mot arbete hos arbetsgivaren om hög grad av sannolikhet talar för att den sjukskrivne kan återgå i arbetet. Efter att en person varit sjukskriven i mer än två år ska det dock inte vara möjligt att skjuta upp prövningen mot ett normalt förekommande arbete.
Utredningen föreslår fortsatt att den som kan återgå till arbete ska prövas mot normalt förekommande arbete. Utredningens utgångspunkt är att bättre skapa förutsebara och rimliga undantag.
Utredningen kommer att lämna ett slutbetänkande senast den 15 oktober 2019.