Första till Fjärde AP-fonden inleder ett samarbete med flera utländska pensionsplacerare och kapitalförvaltare för att ta fram ett nytt klassificeringssystem för övervakning av säkerhetsrisker för gruvföretagens avfallsdammar.
Anledningen är tragedin vid Vales damm i Brumadinho, Brasilien där följderna blev förlust av liv , människors försörjning samt en stor miljöpåverkan.
Fonderna går ihop med Engelska Kyrkan, nederländska APG och Robeco, New Zealand Super, Storbritanniens LGPS Central och amerikanska BMO Global Asset Management och föreslår att det nya systemet ska vara oberoende av gruvföretagen. Dessutom vill parterna kräva årliga revisioner av alla avfallsdammar samt verifiering av att de högsta säkerhetsstandarderna genomförs. Alla rapporter ska sedan göras tillgängliga via en offentlig databas som regeringar, civila och investerare kan komma åt.
En liknande rekommendation gjordes av gruvbranschens egna industriorgan, International Council on Mining and Metals (ICMM) i en rapport från 2016 .
"Vi har förlorat förtroendet för sektorns förmåga att reglera sig själv i denna fråga. Det är för tidigt att säga exakt orsaken till denna katastrof, men konsekvenserna när något går fel är tydligt och förödande. Vi kommer att arbeta med Engelska kyrkan och andra investerare och kräva att nödvändiga åtgärder vidtas", säger John Howchin, generalsekreterare för AP-fondernas Etikråd.
För att få igång processen ska fonderna gemensamt sammankalla ett möte med internationella branschexperter och andra investerare.
Adam Matthews, chef för etik och engagemang för Church of England Pensions Board, säger också i en kommentar att förslaget "kommer att leda till en ny nivå av ansvarsskyldighet och öppenhet inom gruvindustrin."