NYHETSARKIVET
7 feb 2019 13:13
FI får pisk av EIOPA - måste skärpa sina lämplighetsprövningar
EIOPA har publicerat sin slutrapport om utvärdering av myndigheternas lämplighetsprövning av förvaltnings-, lednings- eller tillsynsorganet samt kvalificerade aktieägare i försäkringsföretag, Peer Review on Propriety of AMSB Members and Qualifying Shareholders. Den innehåller fyra rekommendationer till Sverige. Det skriver FI på sin webbplats.

Solvens 2-regelverket kräver att alla som leder verksamheten i ett försäkrings- och återförsäkringsföretag vid varje tidpunkt uppfyller lämplighetskraven. Enligt regelverket krävs lämplighet på försäkrings- och återförsäkringsföretagens kvalificerade ägare.

FI skriver att det primära ansvaret för lämplighetsprövning av den som ingår styrelsen, är verkställande direktören och är ersättare för någon av dem ligger hos försäkrings- och återförsäkringsföretagen men tillsynsmyndigheter ska också göra en egen bedömning av den utpekade personkretsen. Likaså ska eventuella förvärv av eller förändringar av kvalificerade innehav prövas.

FI fick fyra rekommendationer i EIOPAs utvärdering:

• att förtydliga i sin externa vägledning om hur FI:s lämplighetsprövningsprocess fortlöper i det fall försäkringsföretaget gör förändringar av den som ingår styrelsen, är verkställande direktören och är ersättare för någon av dem.
• att fortlöpande verifiera att lämplighetskraven av de som ingår styrelsen, är verkställande direktören och/eller är ersättare för någon av dem är uppfyllda.
• att fortlöpande, och utifrån en riskbaserad ansats med hänsyn till proportionalitetsreglerna, verifiera eller bedöma lämpligheten hos de kvalificerade aktieägarna.
• att tillämpa samtliga kriterier vid lämplighetsprövning av kvalificerade aktieägare.

FI skriver på sin webbplats att myndigheten anpassar sin arbetsprocess så att den ligger i linje med dessa rekommendationer i tillämpliga fall.

EIOPA:s utvärdering jämförde de olika länderna och deras tillämpning av lagtexter. Målet är att harmonisera tillsynen på EU-nivå. Undersökningen fokuserade på perioden januari 2016 till maj 2017.

PN: Vad innebär förändringarna i praktiken för FI:s arbete?

"Den här är ganska spännande eftersom den för svensk del innebär att Finansinspektionen inte bara får nöja sig med att det ser bra ut när någon tillträder, utan det måste vara bra löpande. Det ställer kraftigt ökade krav på FI:s eget arbete", skriver försäkrings- och pensionskonsulten Daniel Eriksson, tidigare produktdirektör på Folksam, i ett mejl till Pensionsnyheterna.
Pensionsnyheterna i Sverige AB
Rapsgatan 1
118 61 Stockholm
info@pensionsnyheterna.se
www.pensionsnyheterna.se
Orgnr: 559339-5907