Håkan Svärdman, samhällspolitisk chef på fackförbundet FTF, är mycket kritisk till regeringens förslag att förstärka grundskyddet eftersom förändringarna innebär att det blir en väldigt liten skillnad i pension mellan att jobba och inte göra det. Arbetslinjen urholkas genom förslaget, menar han.
- Vi befinner oss redan i en situation där skillnaden i pension mellan personer som arbetat heltid ett helt yrkesliv ofta inte får mer än 1 000 - 2 000 kronor mer per månad jämfört med någon som inte alls har arbetat. En skillnad som skulle krympa ännu mer av Pensionsgruppens förslag till höjningarna av garantipensionen och bostadstillägget, säger Håkan Svärdman till Pensionsnyheterna.
En annan principiell invändning som Håkan Svärdman har mot Pensionsgruppens förslag till förändringar av garantipensionen och äldreförsörjningsstödet är att de bortser från att grundskyddet är tänkt att vara likvärdigt för alla som vid en viss ålder saknar en egen tillräcklig försörjningsförmåga.
- Istället riskerar Pensionsgruppen föra in ett mått av prestationsrättvisa där ersättningen höjs för de personer som har kapacitet att arbeta efter åldersgränsen för garantipensionen. Ska prestation värderas högre inom pensionssystemet bör det rimligen ske före åldersgränsen för garantipension och inte i ett skede i livet där utsikterna för att behålla eller hitta ett nytt arbete minskar kraftigt samtidigt som åldersförsvagningen tilltar, säger Håkan Svärdman.
Han varnar för att Pensionsgruppen urholkar principerna bakom pensionssystemet från 1994.
- Arbetslinjen borde fortsätta att gälla och Pensionsgruppen är genom förslaget inne på ett sluttande plan då man inte längre vårdar överenskommelsen och systemet, säger Håkan Svärdman.
Istället förordar Svärdman en höjning av arbetsgivarnas avgift i pensionssystemet till 18,5 procent.
- Det innebär att alla får en höjd pension och det påverkar arbetslinjen, säger Håkan Svärdman.
Han är också kritisk till den höga takten i Pensionsgruppens förslag att höja pensionsåldrarna. I ett första steg höjs 2020 den lägsta ålder för att ta ut allmän pension från 61 till 62 år. Därefter sker en stegvis höjning av pensionsåldern för att 2026 vara 64 år. Åldern för rätt till garantipension höjs också.
- Det är nödvändigt att höja pensionsåldrarna, men det finns inget skäl att forcera fram höjningar på det sätt som Pensionsgruppen föreslår, säger Håkan Svärdman.