I går lämnade regeringen en proposition till riksdagen som gör det möjligt att under en begränsad tid undanta företag från Storbritannien från kravet på tillstånd av Finansinspektionen att driva värdepappersrörelse.
"Förslaget innebär att det på ett flexibelt sätt kan införas övergångsregler för tillståndspliktig värdepappersrörelse som drivs i Sverige av företag i Förenade kungariket", säger finansmarknadsminister Per Bolund i ett pressmeddelande.
Förslaget har betydelse endast om Storbritannien skulle lämna EU utan att någon överenskommelse om övergångsregler finns på plats mellan parterna, en så kallad hård Brexit.
I propositionen föreslås en bestämmelse som innebär att regeringen eller den myndighet som regeringen bestämmer ska få meddela föreskrifter om att företag som hör hemma utanför EES och som vid Storbritanniens utträde ur EU fick driva värdepappersrörelse och tillhandahålla sidotjänster i Sverige utan tillstånd av Finansinspektionen ska få fortsätta med det under en viss tid. Det skriver regeringen på sin webbsida.
Syftet med undantaget är att undanröja risken för ett avbrott i tillgången till finansiella tjänster som behövs för hantering av derivatkontrakt som svenska företag har ingått med en motpart i Storbritannien.
Det har identifierats ett behov av att under en övergångsperiod tillåta företag i Storbritannien att fortsätta tillhandahålla tjänster till professionella kunder som de vid landets utträde ur EU har ett avtalsförhållande med. Enligt förslaget ska den nya bestämmelsen upphöra att gälla vid utgången av 2021.
Förslaget innebär ändringar i lagen om värdepappersmarknaden. Det är, enligt regeringen, angeläget att lagändringen träder i kraft innan Storbritannien lämnar EU. Regeringen föreslår därför att riksdagen beslutar att motionstiden förkortas till åtta dagar.
Lagändringen föreslås träda i kraft på Brexitdagen den 29 mars 2019.