En undersökning som Skandia låtit Novus genomföra visar att en överväldigande majoritet inte har något högt förtroende för premiepensionssystemet. Endast en av fem svenskar har ett högt förtroende för premiepensionssystemet.
Den främsta orsaken till det låga förtroendet, visar undersökningen, är att nästan hälften (46 procent) tycker att systemet är otryggt eftersom pensionspengarna kan minska i värde. 34 procent anger att man inte litar på fonder och fondbolag i systemet. 23 procent tycker att det kräver för mycket tid och kunskap. I årets undersökning finns en signifikant uppgång i förtroendet från 15 procent (2018) till 21 procent (2019) för de som har ett högt förtroende för premiepensionssystemet.
Det låga förtroendet är i stora delar oförtjänt menar Skandias pensionsekonom Mattias Munter.
Att en så viktig del av pensionssystemet inte har ett brett förtroende är ett problem. Samtidigt kan vi se en positiv trend där förtroendet ökar från föregående år. Det har sannolikt sin förklaring i att ett par skandaler runt fondbolag inte längre finns färskt i minnet. Pensionsmyndighetens aviserade omgörning av fondtorget kan också ha bidragit till att förtroendet ökar igen säger Skandias pensionsekonom Mattias Munter i ett pressmeddelande från bolaget.
Undersökningen har genomförts 410 januari 2019 med 1 045 intervjuer. Undersökningen är genomförd via webbintervjuer i Novus slumpmässigt rekryterade och representativa Sverigepanel.