NYHETSARKIVET
28 feb 2019 13:05
Oljefonden dumpar 21 externa förvaltare – sämsta året sedan 2008
I samband med att norska statliga oljefonden släppte sin senaste årsredovisning har förvaltaren Norges Bank IM även uppdaterat sin lista av externa förvaltare. Det framgår att man avslutat 21 externa mandat jämfört med de som fanns med 2017.

Fondjätten använder externa kapitalförvaltare främst för mer specialiserade mandat där intern kompetens saknas, som vissa tillväxtmarknadsmandat samt investeringar i small- and micro-cap. Av den nya listan framgår att flera kända namn saknas jämfört med föregående år; BlackRock, som funnits med sedan 2001, DNB Asset Management och Pioneer Investments.

I början av februari släppte oljefondens förvaltare NBIM även en hållbarhetsrapport och uppgav i samband med det att alla externa ESG-mandat avslutats och flyttats internt. Mandat med hållbarhetsfokus tappade 8,3 procent under förra året.

I sin senaste årsredovisning nämner NBIM i förbifarten att förvaltningskostnaderna sjunkit något på grund av ett antal avslutade samarbeten med externa kapitalförvaltare. Att kostnaderna inte gått ner mer förklaras med att förvaltaren å andra sidan haft större administrativa kostnader på grund av anpassning till bland annat MiFID 2 att förhålla sig till.

Årsredovisningen är inte heller någon munter läsning vad gäller resultatet. Oljefonden tappade 485 miljarder kronor förra året, vilket motsvarar en avkastning på -6,1 procent. Aktieportföljen gick back med 9,5 procent. År 2018 var oljefondens sämsta sedan finanskrisen 2008 då resultatet var -23 procent och där aktierna tappade hela 40 procent, enligt rapporten.

Resultatet ska dock ses mot en bakgrund av att den statliga fondjätten bara investerar i tre tillgångsslag - aktier, fastigheter och räntor - och att aktieandelen utgör hela 66,3 procent av portföljen. Oavsett om fastigheterna levererade 7,5 procent så utgör de en väldigt liten del av de totala tillgångarna med sina tre procent. Det politiska mandatet som för tillfället förbjuder diversifiering i andra alternativa tillgångsslag, som flera andra storfonder allokerar till, kan sägas vara något av fondens akilleshäl.

Pensionsnyheterna i Sverige AB
Rapsgatan 1
118 61 Stockholm
info@pensionsnyheterna.se
www.pensionsnyheterna.se
Orgnr: 559339-5907