En privatperson driver sedan en tid tillbaka något som kan liknas vid en kampanj mot AFA-försäkring. Han menar att AFA-försäkrings sätt att bedöma rätt till arbetsskador och bevilja ersättning inte sker på rätt sätt.
Han menar att kollektivavtalsförsäkrade inte har praktiska och ekonomiska möjligheter att överpröva AFA:s beslut i arbetsskadeärenden. Bolaget väljer, enligt honom, att förlikas med klagande för att inte löpa risken att etablera ny praxis. Det skulle kunna innebära att liknande fall inte ska kunna överklaga besluten eftersom uppgörelserna sekretessbeläggs.
Eftersom FI är tillsynsmyndighet för AFA har han i ett nästa steg begärt att FI ska granska hanteringen. Nu har han vunnit en liten seger emot byråkratin eftersom han ifrågasatt om FI:s hantering av utlämning av allmänna handlingar står i strid med vad som följer av offentlighetsprincipen. Detta sedan FI helt strukit bort alla uppgifter i ett lämnat klagomål till FI som rör AFA, när handlingen lämnats ut. Med en så sträng hantering av sekretessreglerna omöjliggörs möjligheter att samla klagomål från andra drabbade, som tillsammans skulle kunna bilda opinion mot AFA:s hantering, menar författaren.
Även andra myndigheter har fått samma skrivelse och där har man varit betydligt lättare på handen med överstrykningarna och lämnat ut den begärda handlingen.
FI:s strykningar har lett till ett överklagande till Kammarrätten som i en dom den 26 februari ger FI bakläxa och skriver att "Finansinspektionen inte har gjort en sådan noggrann och detaljerad sekretessprövning som förutsätts i 2 kap. 15 § första stycket TF."
Kammarrätten återförvisar nu ärendet till Finansinspektionen som än en gång får sekretesspröva frågan om handlingen.
Finansinspektionen hamnade i blåsväder för sin hantering av sekretessbehandling av allmänna handlingar i december 2018 då man hade redigerat bort hela textavsnitt ur en handling som rörde penningtvätt som lämnades ut till en journalist på SvD. Ärendet ledde till att JO inledde en granskning.
Privatpersonens kampanj mot AFA har nu även skickats till Finansutskottet men vilket öde den där kommer att röna är oklart.