NYHETSARKIVET
12 mar 2019 12:42
Tidiga pensionsuttag oroar AMF
I dag presenterade AMF sin årliga pensionsrapport som beskriver läget på den svenska pensionsmarknaden. Föga överraskande tvingas man konstatera att svenska 55-plussare anser att de planerade höjningarna av pensionsåldern i hög grad ses som en piska för att arbeta längre - snarare än en morot med möjlighet till högre pension.

Av de 1089 personer som svarat på frågan om hur de tror att högre pensionsåldrar kommer att påverka deras pension svarar 27 procent att de ”nog kommer att tvingas att gå i pension senare än jag vill”. De som i stället ser möjligheten i att jobba längre än vad de annars kunde göra är bara hälften så många, 14 procent.

50 procent av de svarande uppger att det inte kommer att påverka dem, något som enligt AMF:s pensionsekonom Dan Adolphson Björk troligen beror på att det i den gruppen finns många med förmånsbestämda pensioner som innebär att frågan om senarelagd pension knappast är en stor fråga.

Om man tittar på hur människor faktiskt beter sig, och alltså inte bara svarar på enkätundersökningar, blir det tydligt att det blir allt vanligare att AMF-kunderna i ökande grad väljer att spekulera i sin framtida livslängd.

- Vi ser en kraftig ökning av de tidsbestämda uttagen av tjänstepension. Bland AMF:s kunder var det 58 procent av dem som påbörjade sina utbetalningar under 2018 som valde att ta ut kapitalet tidsbestämt, berättade Dan Adolphson på AMF:s presskonferens i förmiddags.

2017 var det drygt 51 procent som valde att "tempa" sin tjänstepension så under bara ett år har andelen alltså ökat med 7 procentenheter. Det här är inte okomplicerat och är något som oroar AMF. Den genomsnittliga uttagstiden är åtta år och en månad och här noterar man en viss ökning som förklaras av att en något högre andel än tidigare fastnat för alternativet med 10 års utbetalningstid, snarare än fem år.

Om den genomsnittliga överlevnaden efter 65 år ligger på 20 år betyder det här att AMF:s kunder endera tror att de bara kommer att leva hälften så länge som sina generationskamrater eller också att de anser att de behöver mer pengar i början av pensionärslivet och att de inte tror sig behöva särskilt stora ekonomiska resurser efter 75 års ålder.

År 2012 var det mer än 60 procent av dem som gick i pension som valde, eller kanske snarare styrdes mot livsvariga pensionsuttag. Sedan dess har trenden varit stadigt fallande och 2018 var det omkring 40 procent som valde det alternativet bland de privatanställda arbetarna i AMF:s kollektiv, alltså Avtalspension SAF-LO.

Men de tidsbestämda uttagen kan på sikt leda till problem menar AMF, åtminstone om man väljer att ta ut hela sin tjänstepension tidsbegränsat.

- När tjänstepensionen är slut väntar ett stort inkomstbortfall och då får man klara sig på den allmänna pensionen och eventuell privat pension, säger Dan Adolphson.

Det här får samhällsekonomiska konsekvenser eftersom de som är utan tjänstepension kan få problem att betala egenavgifterna vid sjukvård och äldreomsorg. Till det kommer att den som gjort av med tjänstepensionen kan få rätt till bostadstillägg, vilket alltså skulle kunna ses som ett privatekonomiskt arbitrage.

I Pensionsgruppens överenskommelse från 2017 finns det en skrivning som innebär att man ska titta närmare på skattereglerna och om man politiskt skulle vilja komma åt problemen med de tidsbegrränsade uttagen genom att till exempel skriva in i lagen att tjänstepensionspremier ska förses med kvalitativa krav och till exempel alltid förutsätta livsvariga uttag för att vara avdragsgilla för arbetsgivarna.

Men det är att gå för långt, menar Dan Adolphson.

- Flexibiliteten kan vara betydelsefull för individerna och när det handlar om mindre uttag av tjänstepensionerna tidsbegränsat behöver det inte vara något problem, sa Dan Adolphson Björk som i sin presentation infogat en varningstext inspirerad av varningarna på cigarrettpaketen där det stod: "Utbetalning av all tjänstepension på kort tid leder till ett stort inkomstbortfall livet ut".

Kort sagt, för dem som spekulerat alltför mycket kommer det att komma en situation när det är för mycket liv kvar i slutet på pengarna.
Pensionsnyheterna i Sverige AB
Rapsgatan 1
118 61 Stockholm
info@pensionsnyheterna.se
www.pensionsnyheterna.se
Orgnr: 559339-5907