EU:s gränsöverskridande pensionsprodukt PEPP har sina fördelar men utan en hantering av skattefrågan och hur produkten kan göras mer skatteförmånlig, finns risken att det blir ett fiasko. Så skriver Simon Colboc, som sitter i den rådgivande kommittén för Fecif, den europeiska branschorganisationen för finansiella rådgivare och förmedlare.
Organisationen har visserligen gett sitt stöd till överenskommelsen som kom nyligen och Colboc själv menar att framstegen är uppmuntrande. Samtidigt har Fecif hela tiden påpekat att PEPP bara kan lyckas om beskattningen görs mer förmånlig och om produktstrukturen är enkel samtidigt som sparare får tillgång till tillräckligt bra information. Investeringsurvalet samt information och rådgivning är några av frågorna Fecifs tankesmedja för pensioner Fepi flaggat som viktiga och där man anser att framsteg gjorts.
Men skattefrågan är den viktigaste aspekten för en sparprodukts framgång och den har utelämnats.
"Självklart är skatt något medlemsstaterna beslutar om, inte kommissionen eller EU-parlamentet och det är en känslig fråga. Men Fepi och Fecif har lämnat förslag på hur PEPP kan ges tydliga skatteförmåner utan att nationell skattelagstiftning förändras. Vi hoppas fortfarande att man kan återuppliva dem, men till dess ser det här förslaget ut som ett fiasko", skriver Colboc och tillägger att produktens utformning också blivit ett offer för skattedebatten.
Utan skatteharmonisering har man sopat frågan under mattan genom att skapa nationella fack inom PEPP för att rätta sig efter den inhemska skattelagstiftningen.
Resultatet blir förmodligen att ingen sparare väljer något som bara är ytterligare ett lager av produkter som redan finns lokalt och ingen kommer välja att skapa en sådan gränsöverskridande sparprodukt när skatteproblemet bara gör den mer komplex och kostsam att förvalta, menar Colboc.
Att PEPP-frågan har en begränsad räckvidd i Sverige är känt sedan länge. Just avsaknaden av skatteincitament gör att produkten är en icke-fråga här, vilket Pensionsmyndighetens analyschef Ole Settergren sagt under ett PEPP-seminarium som Pensionsnyheterna och Ydrenas Communications arrangerade i somras.
- Utan skatteincitament är det här en död produkt i Sverige, sa Settegren och påpekade att det är viktigare att folk jobbar längre. Bara på det sättet kan det här sparandegapet minskas.
- Det här problemet lyfts inte fram tillräckligt mycket i den här debatten men det är viktigt att ha i åtanke. Att öka sparandet kommer inte minska det här gapet det pratas om. Det vi måste göra är att arbeta längre och det vore bra om EIOPA tryckte på den informationen lite mer, sa Settergren.
Även på finansdepartementet har man uttalat att intresset i Sverige blir begränsat, när överenskommelsen blev klar i december.
- Sannolikt får PEPP i första hand en positiv påverkan för spararna i medlemsstater som har ett begränsat urval och utnyttjande av privata pensionsprodukter samt där denna typ av sparande är skattemässigt gynnat. I Sverige finns det dock sedan länge en väl utvecklad och etablerad marknad för olika typer av sparandeprodukter och därför är vår bedömning att förslaget torde få en mer begränsad betydelse för svenskt vidkommande. Hur marknadsaktörerna och spararna tar emot PEPP återstår dock att se, sa Peter Sjöberg, kansliråd och biträdande enhetschef på finansdepartementet, till Pensionsnyheterna.