1998 när Premiepensionssystemet sjösattes krävdes uppbyggnadslån för att skapa systemen som skulle hantera fondsparandet. Staten lånade ut pengar till uppbyggnaden av dåvarande Premiepensionsmyndigheten PPM.
För att inte de första spararna skulle stå för en alltför stor del av startkostnaderna bestämdes att lånet skulle betalas av till år 2018, alltså i fjol.
I Pensionsmyndighetens årsredovisning kan man nu konstatera att målet är nått och pensionsspararna är skuldfria efter det att hela lånet amorterats. För att nå målet om skuldfrihet till 2018 tvingades dock nuvarande Pensionsmyndigheten, som tog över efter Premiepensionsmyndigheten, PPM, 2010, att höja taket i de maximala amorteringarna. Tidigare har det funnits ett tak som legat på max 125 kr per år och sparare. Det höjdes dock till 160 kr det sista året, en manöver som ledde till att man nådde målet 2018.
- Den sista amorteringen uppgick till omkring 325 miljoner kr men det har inte alltid handlat om en rak amortering utan de har skett på ett flexibelt sätt, kopplat till myndighetens resultat. Vissa år var amorteringen därför lägre än vad som följt av amorteringsplanen, säger Erland Ekheden, Chefaktuarie på Pensionsmyndigheten, till Pensionsnyheterna.
I och med att lånet nu är slutbetalt kan spararna nu förvänta sig att deras årliga avgifter blir något lägre än tidigare.