Pensionsmyndighetens generaldirektör Daniel Barr fanns på plats som opponent vid morgonens möte på Forena. Han inledde dock med att konstatera att han hellre vill kallas kommentator eftersom Pensionsmyndigheten får sitt uppdrag av politikerna och att man därför inte ska recensera.
Precis som Håkan Svärdman, som för övrigt varit hans kollega på Folksam, ger de beräkningar han hade med sig ungefär samma utfall som Svärdmans när det gäller livsinkomstprincipen. Skillnaden mellan de som arbetat och de som inte gjort det är liten, när man lagt till garantipension och bostadstillägg.
- Det här är en klassisk målkonflikt. Och att kompensationsgraden sjunker beror på att folk lever allt längre. Då räcker de inbetalade pengarna inte riktigt och pensionsnivåerna sjunker, sa han.
Han påpekade också att människor i växande utsträckning går i pension tidigare något som slår mot pensionsnivåerna.
- Om man inte rör pensionsåldern och att människor har 20 år som pensionärer kan man fråga sig om det är hållbart. I längden kan det bli så att vi utbildar oss till dess vi är 30 år och kommer in på arbetsmarknaden. Om vi då ska jobba till 60 år och kommer att vara pensionärer i 30 år så är det frågan hur hållbart det är, sa han.
Men för Pensionsmyndigheten är det ändå viktigt att svenskarnas förtroende för systemet inte minskar. Visserligen visar mätningar att förtroendet för pensionssystemet bland svenskarna ligger kvar på samma nivå som tidigare, men då bara en trea på en femgradig skala. Och han oroas något av att människor kan komma att upptäcka att systemet inte ger någon stor skillnad mellan dem som jobbat länge och de som inte jobbat alls.
- För den halva av befolkningen som har de lägsta inkomsterna så är skillnaden på omkring 1 500 kr i månaden om man inte jobbat jämfört med dem som jobbat. Det skaver lite grann. Politikerna har ju marknadsfört systemet med att det är raka rör mellan arbetsinkomster och pensionsnivåer men om det inte visar sig stämma när grannar pratar med varandra finns det risk för att det underminerar förtroendet för systemet, sa han.
Och om förtroendet sjunker för pensionssystemet spiller det förstås över på hans pensionsmyndighet, något som han förstås vill undvika.
Någon debatt mellan honom och Håkan Svärdman blev det aldrig vid dagens möte. De är alltför lika varandra, pensionsingenjörerna. Men räkna med att Forenas initiativ kommer att debatteras. Forenas förslag skulle ge mer pension till alla med kreativa finansieringslösningar av systemet, vilket säkert kommer att intressera politikerna och Finansdepartementet kommer att få kämpa hårt för att hålla emot.