Det allt mer ökande regelverksbördan är ett hot mot det svenska näringslivet, anser 22 näringslivstoppar som skrivit ett gemensamt debattinlägg i DI. Bland dem finns Fondbolagens förenings vd Fredrik Nordström, Almegas vd Anna-Karin Hatt, Finansbolagens förenings vd Lars Zacharoff och Svenska Fondhandlareföreningens vd Urban Funered.
Regelbördan är ett av de största hindren för ett konkurrenskraftigt företagsklimat i Sverige, tillsammans med ineffektiviteten i de regelverk som täcker det svenska företagandet, enligt debattartikeln.
"Vidare hamnar regelförbättring är alltid topp tre av de frågor som företagen pekar ut som de största tillväxthindren. Det är med andra ord ett område som måste finnas med om man vill bedriva en seriös näringspolitik".
OECD besökte Sverige igår för att träffa den svenska näringsministern och redogöra för de svenska resultaten i undersökningen Regulatory Policy Outlook 2018.
"Undersökningen, som handlar om arbetet med regelförbättring och styrning i samtliga OECD-länder och EU, visar att Sverige halkar efter i regelförbättringsarbetet och att inga förbättringar skett sedan förra undersökningen 2015. I Sverige har regelbördan för företagen över tid ökat explosionsartat. Tillväxtverkets mätningar visar att företagens administrativa kostnader har ökat (netto) med sex miljarder kronor på fem år", enligt artikeln.
Många svenska företag upplever också en överimplementering eller annorlunda tillämpning av EU-regelverk i Sverige jämfört med andra länder, vilket leder till ökade kostnader och därmed dyrare tjänster för kunden.
Näringslivstopparna som skrivit debatten uppmanar regeringen att bjuda in näringslivet till samtal om hur det skenande regelkrånglet ska vändas.