En svensk medborgare bosatt i Sverige jobbade under åren 1989-2000 periodvis i USA där hans arbetsgivare satte av pengar till en pensionsplan enligt den amerikanska lagstiftningen 401k.
Enligt det amerikanska regelverket beskattas inte avsättningarna till planen förrän en anställd tar ut pensionen. Möjligheterna till uttag innan den anställde fyllt 59,5 år är starkt begränsade.
Efter den tidpunkten finns det, enligt amerikanska regler, möjlighet att överföra tillgångarna i pensionsplanen till ett individuellt bankkonto, så kallat IRA-konto, individual retirement account.
Den svenska medborgaren gjorde 2015, vid 67 års ålder, en överföring till ett IRA-konto, något som kan ske skattefritt i USA.
Under samma år gjorde han två uttag från IRA-kontot och dessa uttag beskattades i USA. Han redovisade uttagen och den amerikanska skatten i sin svenska inkomstdeklaration.
Skatteverket ansåg att alla pengar som han flyttat från pensionsplanen till sitt IRA-konto skulle beskattas. Mannen begärde då omprövning av beslutet och gick även med på att det allmänna ombudet hos Skatteverket lät pröva frågan genom att begära förhandsbesked från Skatterättsnämnden.
Frågan som då skulle besvaras var när Sverige skulle ha rätt att beskatta pensionsinkomsten, något man enligt skatteavtalet mellan länderna har rätt att göra.
Var det när pengarna sattes av till IRA-kontot eller var det först när pengarna togs ut från det kontot?
Skatterättsnämnden kom fram till att beskattningstidpunkten skulle vara när pengarna överfördes från pensionsplanen till IRA-kontot. Det faktum att en sådan överföring inte utlöser beskattning enligt amerikansk rätt tyckte inte Skatterättsnämnden skulle spela någon roll.
Allmänna ombudet överklagade Skatterättsnämndens beslut och gick på samma linje som pensionären. De tyckte att beloppet skulle vara skattepliktigt när pengarna togs ut från IRA-kontot, inte när de överfördes dit.
Förvaltningsrätten har i en dom nu slagit fast att Skatterättsnämndens förhandsbesked ska gälla och beskattningstidpunkten ska vara när överföringen gjordes från pensionsplanen till kontot.
Förvaltningsrätten och Skatterättsnämnden anser att det är olämpligt att svensk beskattning styrs av de regler som gäller i olika länder och att detta kan leda till att bedömningen då kan bli olika när beskattningstidpunkten bestäms.
Och mannen får därmed betala skatt i Sverige när kapital överförs från pensionsplanen till kontot, inte när han tar ut dem.
Av domen framgår inte explicit om den sökande får tillgodoräkna sig den skatt som han betalat i USA när den svenska skatten beräknas. Föredraganden i Högsta Förvaltningsdomstolen, justitiesekreterare Finn Hultin, vill inte uttala sig om något utöver det som domstolen skrivit i sin dom.