Praktikertjänst AB:s Pensionsstiftelse har lämnat in ett yttrande till regeringen om IORP2 och förslag till implementering av reglerna i Svenska Tryggandelagen. Yttrandet är signerat investeringschefen Mattias Ledunger som har starka synpunkter på förslaget till ändring i Tryggandelagen gällande pensionsstiftelsers hänvisning till kreditbetyg utfärdade av ratinginstitut i sina investeringsriktlinjer.
Pensionsstiftelsen riktar sin kritik enbart på den här frågan och föreslår en semantisk ändring av direktivtexten för IORP 2.
"Vår bedömning är att det enda stycke föreslagen text som behöver ändras är Tryggandelagens (TrL) §35 punkt 3 om Finansinspektionens plikt/möjlighet att förelägga pensionsstiftelsen att vidta rättelse. Föreslagen lydelse säger, enligt vår tolkning, att FI skall förelägga om rättelse vid varje hänvisning till kreditbetyg i investeringsriktlinjerna. Det bärande semantiska misstaget är bristen på klar syftning mellan ordet olämpliga och hänvisningar till kreditbetyg. Detta betyder i princip att Sverige skulle förbjuda alla hänvisningar till kreditbetyg i pensionsstiftelsers Investeringsriktlinjer och inte bara sådana som är "olämpliga", eller mer tydligt uttryckt i direktivet "ensidiga och mekaniska"", enligt yttrandet.
I övrigt välkomnar stiftelsen IORP 2-direktivet men menar att en uteslutning av "användandet av ratinginstitutens kreditbetyg för kalibrering eller t o m del-input i kreditriskbedömning anser vi vara att skjuta över målet".
"Detta ser tyvärr ut att bli följden av föreliggande förslag till formuleringar i Tryggandelagen. Vi vet inte om detta är följden av en medveten ambition att sätta en "Swedish Finish" på Tryggandelagen, eller om det bara handlar om en oavsiktlig otydlighet i formuleringen", framgår det av yttrandet.
Förslag till lagändringar som omfattar ratinginstitut har sin bakgrund i finanskrisen 2009-2009, då de anlitades av bankerna för att ge kreditbetyg till nya strukturerade värdepapper som så kallade mortgage-backed securities och credit default obligations. Många instrument fick högsta eller väldigt höga betyg trots att de var strukturerade av underliggande lån eller värdepapper som var av betydligt lägre kvalitet. Dessa värdepapper bidrog mycket till den efterföljande finanskrisen.
"Förekomsten av betydande modellfel och bristande förarbete vid bedömning av CDO's och MBS är obestridliga, men institutens förmåga att bedöma värdepapper utgivna av traditionella industriella bolag har egentligen inte ifrågasatts efter finanskrisen. Standard & Poors, Moodys & Fitch får fortsatt anses vara bland världens mest kompetenta och resursstarka kreditbedömare, även om vi fullt ut stödjer idén om eget ansvar för slutliga kreditklassificeringar. Syftet med bestämmelserna i IORP2 sägs vara att "minska ensidig och mekanisk förlitan på sådana kreditbetyg" . Detta bör, enligt vår uppfattning, inte tolkas som att man måste utesluta dem helt", menar Mattias Ledunger på Praktikertjänsts Pensionsstiftelse.