Riksdagen lägger nu till handlingarna de bedömningar regeringen lämnat på Riksrevisionens granskning av investeringssparkonto.
Det var vid halvårsskiftet 2018 som Riksrevisionen lämnade sin rapport om den populära sparformen där det konstaterades att ISK lett till 42 miljoner kronor i skattebortfall. Anledningen till granskningen var just att den samlade effekten på statens skatteintäkter inte redovisats sedan införandet av sparformen.
Några av rekommendationerna från Riksrevisionen var bland annat att regeringen återkommande informerar riksdagen om hur investeringssparkonton påverkar skatteintäkterna, samt att regeringen ser över möjligheterna att förenkla aktiesparande i investeringssparkonto vid deltagande i nyemission och börsintroduktion samt vid innehav av aktier som delats ut.
"Riksrevisionens bedömning är att de skattemässiga effekterna av investeringssparkontot bör redovisas. Investeringssparkonto redovisas som en skatteutgift i regeringens skrivelse Redovisning av skatteutgifter 2018 (skr. 2017/18:98), men storleken på skatteutgiften uppges inte. Det finns skäl att undersöka möjligheterna att bestämma storleken på den skatteutgift som investeringssparkonto utgör och i så fall redogöra för denna i kommande skatteutgiftsredovisningar. Dagens regler innebär att sparare kan behandlas olika vid börsintroduktioner och nyemissioner beroende på vilket emissionsinstitut som hanterar börsintroduktionen eller nyemissionen och vilket investeringsföretag som tillhandahåller investeringssparkontot. Det finns därför skäl att se över reglerna om aktiesparande i investeringssparkonto i detta avseende.
Vilka regler som bör bli föremål för en översyn vid en eventuell skattereform och vilka aspekter som då bör beaktas är enligt regeringen en framtida fråga", står det i regeringens bedömning som skatteutskottet instämmer i.
Riksdagen skriver att man utgår ifrån att regeringen nu noga följer behovet av ett förändrat regelverk och avslutar ärendet.