Under 2018 har Finansinspektionen gjort ett antal tillsynsinsatser med konsumentskyddsfokus och några av dessa är en kartläggning av rådgivning samt försäkringsförmedlares ersättningsmodeller.
Det gjordes en kartläggning av cirka 200 förmedlare med syftet att titta på deras ersättningsmodeller innan nya skärpta regler för provisioner och ersättningar till anställda infördes. Resultatet blev att en stor del av försäkringsförmedlarnas ersättning kommer från löpande och engångsbaserad ersättning från någon annan än kunden, det vill säga från provisioner.
Bara 15 procent av de förmedlare som ingick i kartläggningen anger att arvodesbaserad ersättning direkt från kunden står för mer än 10 procent av bolagets totala ersättning, enligt FI.
Myndigheten tittade på de tre produktkategorierna fonder, strukturerade produkter och övriga produkter. Medianersättningen som förmedlarna fick var 0,45 procent av investerat belopp för fonder, 3,5 procent för strukturerade produkter och 3,0 procent för övrigt. Den lägsta samt högsta ersättningen för fonder var 0,03 procent respektive 3 procent, medan det för strukturerade placeringar låg på mellan 1 och 30 procent.
"FI anser att företag med ersättningar på en hög nivå har en stor bevisbörda när det gäller att visa att dessa motiveras av kundnytta. Under 2019 planerar FI att följa upp kartläggningen, bland annat för att undersöka hur de nya reglerna om provisioner och ersättningar till anställda påverkat försäkringsförmedlarnas ersättningsmodeller och hur försäkringsförmedlarna efterlever de nya reglerna", skriver FI i konsumentskyddsrapporten.
Myndigheten konstaterar också att oberoende rådgivare utgör bara en liten del av rådgivningsmarknaden men att en viss förskjutning skett mot en mer transparent prismodell även hos de som inte kallar sig oberoende. De nya reglerna för oberoende rådgivning hade dock bara funnits på plats i ett halvår vid tidpunkten för kartläggningen så det finns anledning att tro att marknaden växer framöver.
FI tror också att tillgången till en rimligt prissatt oberoende rådgivning gynnas av digitaliseringen och de robotrådgivare som kommer in på marknaden, står det i rapporten.