Stresstestet ska omfatta minst 60 procent av det samlade kapitalet i förmånsbestämd tjänstepension och minst 50 procent av kapitalet i premiebestämd tjänstepension i de 20 deltagande länderna. Deltagande pensionskassor och tjänstepensionsföretag ska rapportera in egna beräkningar på en så kallad dubbelsmäll med kraftigt prisras i deras portföljtillgångar och ännu lägre marknadsräntor.
När det gäller aktier är prisfallet satt till -38 procent för europeiska aktier, -47 procent för amerikanska aktier och -46 procent för aktier i tillväxtmarknader. För alternativa tillgångar är prisfallet som testas satt till -32 procent för onoterade aktier, -47 procent för råvaror och -32 procent för hedgefonder.
När det gäller räntebärande värdepapper och fastigheter är de prisfall som testas olika för varje medlemsland beroende på marknadssituation. För svenska obligationer ska det läggas på 92 baspunkter för 2-åriga obligationer, för 5-åriga obligationer läggs det på 68 baspunkter och för 10-åriga obligationer plus 54 baspunkter. När det gäller svenska kommersiella fastigheter ska deltagande företag räkna på ett prisfall på -35 procent och för privata bostäder på -27 procent.
Alla data ska deltagande företag skicka in till nationella tillsynsmyndigheter senast den 19 juni i år och i mitten av december publicerar Eiopa en slutrapport om resultaten. Det senaste motsvarande stresstestet från 2017 visade att 25 procent av deltagande tjänstepensionsföretag som erbjöd förmånsbestämd tjänstepension inte skulle klara sina åtagande fullt ut om de ändrade marknadsvillkor som testades då hade inträffat.
Nya inslag i årets stresstest är att Eiopa även mäter vilka ESG-risker som finns i tjänstepensionsföretag och hur en dubbelsmäll för branschen skulle påverka realekonomin och de finansiella marknaderna i övrigt. Ett exempel från det senaste stresstestet var att den fjärdedel av pensionskassorna som skulle få problem kunde leda till lägre utbetalningar och därmed lägre hushållsinkomster och lägre konsumtion.