Svensk Försäkring har yttrat sig om regeringens förslag till ett förstärkt grundskydd för pensionärer och ser saker att glädjas över men också en del negativt.
Att tjänstepension och privat pensionssparande likställs med allmän inkomstgrundad pension och arbetsinkomster i reduceringsinkomsten för bostadstillägg är glädjande, menar Eva Erlandsson, senior ekonom på Svensk Försäkring.
"Det är mycket positivt att arbetsgruppen föreslår att dessa inkomster likställs, eftersom samtliga inkomster handlar om ersättning för arbete. Skillnaden ligger i när inkomsten kan användas för konsumtion", säger hon.
Mindre bra är däremot den föreslagna höjningen från 80 procent till 92 procent med vilken tjänstepension och privat pensionssparande beaktas i reduceringsinkomsten. Avsättningarna till tjänstepension har de senaste tio åren ökat mycket, bland annat för att arbetsmarknadens parter på förbundsnivå insett att det finns ett behov av att möta ett ökat sparande hos de anställda för att täcka upp för låga pensionsnivåer.
"Det är olyckligt att drivkrafterna till pensionssparande inom tjänstepension minskar och att reglerna ändras i efterhand för tjänstepension och privat pensionssparande. Genom förslaget kommer bostadstillägget att räknas av med 92 procent istället för som tidigare 80 procent. Svensk Försäkring anser att tjänstepension och privat pensionssparande istället borde beaktas med en lägre procentsats än dagens i reduceringsinkomsten. Vi saknar dessutom en motivering till den valda nivån 92 procent", säger Eva Erlandsson.
Avräkning av bostadstillägg mot tjänstepension riskerar också att leda till rena spekulationsbeteenden för att maximera bidragsnivån.
"Den som planerar sitt uttag av pension kan helt enkelt välja kortast möjliga uttagstid av tjänstepension och privat pensionssparande för att därefter vara berättigade till fullt bostadstillägg", säger Eva Erlandsson.