Försäkringsfacket Forena har valt att lämna ett eget remissvar på promemorian "Förbättrat grundskydd för pensionärer" och ställer sig mot förslaget att höja garantipensionen och bostadstillägget helt.
Ambitionen att förstärka grundskyddet prisas men i praktiken är det en omöjlighet inom ramen för dagens allmänna pensionssystem.
"Vi befinner oss redan i en situation där personer som arbetat heltid ett helt yrkesliv ofta bara får 1 000 - 2 000 kronor mer i pension per månad jämfört med någon som inte arbetat alls. Den skillnaden blir ännu mindre om garantipensionen och bostadstillägget höjs", säger Forenas samhällspolitiska chef Håkan Svärdman.
Promemorian innehåller också ett förslag att nivån på garantipensionen ska justeras utifrån uttagsålder. Det innebär att den som väljer att börja uttaget av garantipensionen senare än vid 65 får en högre garantipension, vilket Forena också invänder mot.
Här bortser regeringen från att grundskyddet ska vara likvärdigt för alla som vid en viss ålder saknar tillräcklig försörjningsförmåga.
"Istället riskerar arbetsgruppens förslag föra in ett mått av prestationsrättvisa som höjer ersättningen för de personer som har kapacitet att arbeta efter åldersgränsen för garantipension och bostadstillägg. Ska prestation värderas högre inom pensionssystemet bör det rimligen ske före åldersgränsen för garantipension, bostadstillägg och äldreförsörjningsstöd. Inte i ett skede i livet när människor lämnar arbetskraften och utsikterna att hitta ett nytt arbete minskar kraftigt samtidigt som åldersförsvagningen tilltar", skriver Forena i remissvaret.
Därför avstyrker Forena förslaget och efterlyser istället andra förslag som stärker indexeringen av garantipensionen och ökar bostadstilläggets fördelningsmässiga profil. Facket tar också tillfället i akt att påminna om att pensionsavgiften bör återställas till 18,5 procent från 17,21, vilket redan kommunicerats i samband med dess lansering av det pensionspolitiska programmet Pensionsreform 2024.
Facket vill dessutom att pensionsavgiften vid föräldraledighet, vård av barn, sjukfrånvaro och arbetslöshet beräknas på bakomliggande inkomst och inte på utbetald ersättning som idag.
"Dessa insatser stärker värdet av arbete och minskar behovet grundskydd i form av garantipension, bostadstillägg eller äldreförsörjningsstöd, men minskar även pensionsgapet mellan kvinnor och män."