NYHETSARKIVET
17 dec 2008 12:27
Försäkringskassan ligger 500 miljoner kr back
Försäkringskassan befinner sig i ett finansiellt mycket bekymmersamt läge. Beräkningar som gjorts internt pekar mot ett rekordunderskott för 2009. Anledningen är bland annat att de effektiviseringar som skulle kommit från den nya världens försäkringskassa med självbetjäning via webben ännu inte kommit igång och att kostnaderna för personalminskningen på 2 500 personer som hittills gjorts ännu inte fått genomslag. Dessutom har regeringen försett kassan med ett mycket stort besparingspensum, som man inte ännu lyckats hämta hem.
– Jag vet inte om vi gått ut med någon siffra för underskottet men det handlar om 500 miljoner kr, säger Bengt Stjärnsten, biträdande generaldirektör för Försäkringskassan, till Pensionsnyheterna.

I sin rapport till regeringen i november skriver kassan bekymrat att ”kostnaderna mellan 2008 och 2009 beräknas minska med ca 573 miljoner kronor (från 7 748 till 7 175 miljoner kronor) som huvudsakligen är en följd av den organisationsförändring som genomförs för närvarande. Pågående analyser av bland annat risker ger emellertid vid handen att effekter av organisationsförändringen inte kommer till stånd så tidigt som under 2009. Försäkringskassan ber att få återkomma i denna fråga senast den 18 december”.
En anledning till underskottet är att en del av de besparingar som skulle ha kommit från att svenskarna i fortsättningen skulle klara en större del av administrationen genom webbaserade självbetjäningstjänster inte kommit. Åtminstone inte än.

– Det sker en volymtillväxt i de webbaserade tjänsterna men alla förnyelser vi räknat med är inte på plats än, för vi har förseningar i leveranserna till självbetjäningssystemet, säger Bengt Stjärnsten som nu hoppas att man ska få leveranser ”under det första halvåret 2009”.

– Det är ett puckelproblem. Vi fick en nedskrivning av vårt anslag 2007 vilket ledde till att vi minskat bemanningen med omkring 2 500 tjänster. Men kostnaderna för den neddragningen blir vi inte av med under 2008. Det finns kvardröjande kostnader för omställningen och pensionskostnader för dem som lämnat organisationen, säger Bengt Stjärnsten.
Försäkringskassan fick i september en anslagskredit på 347 miljoner kr för att hantera omställningen men den kommer alltså inte att förslå långt. Tanken är att man ska arbeta med en produktionsbaserad organsiation vilket innebär att tjänster utförs koncentrerat på vissa platser, till exempel att efterlevandepensioner handläggs på en plats och inte som hittills där man handlagt alla ärenden lokalt på alla kontor.Den här modellen ska spara pengar i och med att man klarar sig med färre anställda, men den omställningen är ännu inte klar, varför vinsterna inte kommit ännu.
Utan de nya tjänsterna på plats blir det inte möjligt att spara alla de 573 miljoner kr som man tänkt sig utan att delar av den besparingen kommer senare.

Den 18 december ska Försäkringskassan återkomma till regeringen med ny ekonomisk prognos och stalltipset är att man begär mer pengar i form av någon sorts överbryggningslån i väntan på att besparingarna tar skruv.

Och eländet verkar inte vara slut med detta. Lågkonjunkturen kan göra att efterfrågan på kassans tjänster kommer att stiga, något som kan öka risken för att kostnaderna skenar iväg ytterligare.

Den sista december ska Statskontoret lämna sin granskningsrapport om förändringsarbetet i Försäkringskassan till regeringen. Det blir den fjärde rapporten sedan myndigheten fick granskningsuppdraget av regeringen 2005. Ansvarig för rapporten är Anna Pauloff. Hon vill dock inte lämna någon information om vad den kommande rapporten kommer att innehålla, men säger att de åtgärder som Försäkringskassan kommer att föreslå regeringen inte kommer att behandlas i Statskontorets rapport.

Ur Pensionsnyheterna Analys nr 1 2009
Pensionsnyheterna i Sverige AB
Rapsgatan 1
118 61 Stockholm
info@pensionsnyheterna.se
www.pensionsnyheterna.se
Orgnr: 559339-5907