Alla på arbetsmarknaden kan inte jobba längre än de gör idag och att tro det är naivt. Ett bättre sätt att säkra pensionssystemet är att höja den allmänna pensionsavgiften till 18,5 procent, säger TCO:s ordförande Eva Nordmark i en debattartikel i DI.
Befolkningens förväntade livslängd har ökat snabbare än prognoserna och kommer med all sannolikhet att fortsätta så. Pensionerna måste räcka under längre tid och nivån som blir utbetalat varje månad blir lägre. Pensionsmyndighetens framskrivningar för kommande årskullar visar att pensionsnivåerna väntas fortsätta att sjunka om åldern eller avgiftsnivån inte höjs, skriver Nordmark.
Hon menar att anledningen till detta, att vi lever längre, är i grunden positivt. Men samtidigt är förutsättningarna för att förlänga arbetslivet olika beroende på vilken utbildnings- eller yrkesgrupp man tillhör.
Att följa pensionsgruppens modell och införa riktålder och automatisk uppräkning blir problematiskt för många grupper på arbetsmarknaden, skriver Nordmark. Ofta framhålls den fysiska påfrestningen i många yrken som problem men i flera tjänstemannayrken finns en påtaglig psykisk påfrestning att ta hänsyn till.
Därför har TCO, likt försäkringsfacket och TCO:s medlemsförbund Forena antagit ett pensionspolitiskt program och föreslår flera åtgärder för en förbättring av systemet. En mer hållbar arbetsmiljö där fler orkar jobba längre är en, möjligheter till kompetensutveckling och omställning under arbetslivet en annan.
Men viktigast är en höjning av pensionsavgiften till 18,5 procent av lönen, som det var ursprungligen tänkt. Det skulle öka inbetalningarna till den allmänna pensionen med sju procent och pensionsnivån i motsvarande grad.