NYHETSARKIVET
28 nov 2008 14:31
Sundström satsar tungt i kompisbanken Swedbank
Folksams vd Anders Sundström har genom kapitaltillskottet på som mest fem miljarder kr till Swedbank lagt upp en stor andel av livspararnas pengar på bordet för att stötta banken. Han ser placeringen som en finansiell placering, men sticker inte under stol med att det inte hade varit möjligt att satsa Folksams pengar i SEB, om de skulle behövt mer kapital.
Anders Sundström berättar att han inte tror på den valfrihet vi fått med kryssmarknaderna och att det kommer att vara omöjligt för alla sparare att fatta vettiga beslut om sitt framtida sparande.

Han förutspår stora förändringar på den svenska liv- och pensionsmarknaden i takt med att marginalpressen tilltar och håller med McKinsey som räknat ut att det på sikt bara kommer att finnas tre stora aktörer kvar på volymmarknaderna för pensioner. En av dem är förstås Folksam, med KPA och samarbetspartnern Swedbank.

Ni ställer upp med fem miljarder om de andra inte ställer upp, är inte det ett ganska stort enhandsengagemang för Folksam Liv?

– Jo, och därför blir det aldrig fem miljarder. Det pågår en diskussion mellan ägarna där ungefär 40 procent av dem kommer att teckna. Några som inte får teckna har sagt att de kommer att ta av vår tilldelning. I den värsta av världar skulle vi i vårt åtagande kunna ställa upp med tre-fyra miljarder. Jag vill inte gå in i detalj hur vi tänker, men vår ambition är att vi långsiktigt ska ha ett innehav på omkring fem procent i Swedbank.
Ska man se det här som en finansiell placering eller en räddning för Swedbank?

– Man ska se det som både och. Swedbank är en väldigt lönsam verksamhet. Vi är angelägna om att Swedbank ska utvecklas på ett bra sätt, eftersom vi samarbetar med dem på ett antal områden.

Hade du haft lika lätt att gå med om till exempel SEB hade kommit och frågat om pengar?

– Nej, då hade vi saknat en ingrediens. Vi hade inte kunnat ingå en affär där huvudägaren hade avstått att ge preferensaktier till oss och dessutom har vi inte det samarbetet med SEB som vi har med Swedbank.

Så ni köper och säljer med hjärtat?

– Nej, med hjärnan. Vi tycker att Swedbank och de övriga fristående bankerna är en utmärkt distributör för våra försäkringar. Därför är det klart att det ligger i vårt intresse att se att de utvecklas på rätt sätt. Vi hade gärna varit ägare i banken tidigare, men vi trodde aldrig att vi skulle komma in på sådana låga nivåer.

Vi ser nu att ett antal ömsesidigt bedrivna livaktiebolag har ombildats till vinstutdelande och Länsförsäkringar är på gång. Varför tror du att det sker?

– Jag tror att ombildningarna i första hand sker för att skapa värde för aktieägarna. Länsförsäkringar har fattat ett obegripligt beslut och de försöker sitta på minst två stolar samtidigt. Först argumenterar de för det kundägda och sedan kommer man plötsligt fram till att just sparande inte är bra för kundägande. Däremot är det bra när man ska teckna försäkring på sin bil eller på sin villa. Det är en intellektuell härdsmälta.
Dotterbolaget KPA Pension har i dagarna sänkt avgifterna till 0,15 punkter och kapitalförvaltningen ska inte kosta mer än 0,07 procent. När ska Folksams kunder få samma avgifter?

– Folksam Livs kunder har inte högre kostnader än så idag. Nettokostnaden kommer att fortsätta vara densamma. Däremot kommer det att bli en milsvid skillnad i kostnader mellan Folksam och KPA för det är stor skillnad mellan icke-valsalternativen och produkter där man har en individuell insamling.

Hade det inte varit bra att ordna den här sänkningen tidigare, då hade ju KPA kunnat vara med i Avtalspension SAF-LO? Nu har de ju åkt ut ur upphandlingen.

– Vi har två alternativ som är med i upphandlingen, det tycker jag är ganska bra. Det är många som inte klarat sig överhuvudtaget.

Hur ser du på den marginalpress som skapats av att volymerna krymper i kombination med att avgifterna ständigt verkar gå nedåt?

– Marginalerna kommer att bli ännu sämre i framtiden. Det är bra. Det ska bli sämre, det är själva idén. Både kostnaderna för pensionsadministrationen och kapitalförvaltningskostnaden måste hela tiden sänkas.

Folksam Liv har ett åldrande bestånd och ett ganska lågt inflöde. Var ska Folksam Liv få sina nya kunder ifrån?

– Så ser alla livbolag ut i Sverige. Folksam Liv har en stor grupplivaffär som är riktigt bra, vilket de andra inte har. Sedan har vi en livaffär som ser ut som de andra. Men både vi och Swedbank har en ganska bra affär på kryssmarknaden.

Ser du Swedbank som en del av Folksam och räknar du deras framgångar som era?

– Nej, det gör jag inte. Inte som det ser ut idag, men jag tror att den här marknaden kommer att omstruktureras. Ser man till den kostnadspress som råder tror jag inte att vi kommer att ha så många aktörer som har egen produktion av fondförsäkringsprodukter i framtiden.

Öppnar du för ett ännu tätare samarbete med Swedbank?

– Jag säger inte att det nödvändigtvis måste vara med Swedbank, men jag tror att antalet aktörer kommer att minska. McKinsey-rapporten visade ju att det bara skulle bli tre aktörer kvar.

Vad tycker du om att man väljer sin pension som man ska få ut efter 30 år på en kryssvalsblankett?

– Jag ingen stor anhängare av det systemet. Jag tror att det är väldigt svårt som privatperson att ha den kunskap som krävs för att välja rätt placeringar. Det har vi livbolag välutbildade människor som jobbar med och de lyckas väl så där. Att vi, fyra-fem miljoner människor, ska begripa det tror jag inte på. Jag tycker vi infört ett tveksamt system nu i Sverige.

Folksam tillåter bara flyttar där kunderna skickar in flyttanmälan på Folksams egna blanketter, vilket ni är ensamma om. Har ni gjort det på grund av omsorg för era kunder eller för er affär?

– Kunderna. När man lämnar ut information till en kund i en bank finns det hårda regler men spararna i en livförsäkring som handlar om så viktiga saker som hur ens ålderdom ska se ut, då är det en annan sak. Hälften av alla förfrågningar som kommer till oss gäller personer som inte ens är kunder här. Det är i stor utsträckning provisionsdrivet.

De som klagat mest högljutt över den här ordningen är AMF Pension, som ägs av LO och Svenskt Näringsliv…

– Det finns säkert någon liten marknadsmänniska som väsnas mycket där borta. Jag tycker man kan fråga dem om det verkligen är rätt att överlämna ett sådant här beslut till ett ”call center” någonstans ute i skogen.

Folksam är ett bolag som placerar etiskt. Ni placerade i Carnegie som blev av med tillstånd för att de gjort saker som stod i strid med Finansinspektionens regler vilket inte verkar särskilt etiskt. Var det en bra placering?

– Jag tycker inte att det var en bra placering, men ingenting är perfekt. Men det betyder inte att man inte ska försöka och det kommer vi att fortsätta att göra. Carnegieaffären tror jag kommer att leda till en lång och seg process och ämne för en spännande doktorsavhandling om hur förstatligandet gick till, vilket är högst tveksamt, som jag ser det. Jag var med och skapade lagstiftningen som åtskiljer Riksbanken och regeringen. De skulle inte ens få prata med varandra. Det är uppenbart att det i det här fallet har pågått väldigt mycket samordning, och det är i grunden fel.

Er ”etikgeneral” Carina Lundberg Markow debatterade frågan om Carnegie med Johan Ehrenberg i TV4 för en tid sedan och då kallade hon honom för en ”ekonomisk idiot” för han tyckte att staten borde ta över Carnegie, vilket inte skedde förrän några dagar senare. Hur gick diskussionerna på Folksam efter det?

– Jag tror inte vi hade någon diskussion om det, men jag tycker inte man ska kalla honom en ekonomisk idiot. Däremot kan man fråga sig om man över huvud taget ska debattera med honom. Jag försöker välja de sammanhang jag är med i. Vi är ett seriöst och väl ansett bolag men det betyder inte att vi alltid ska ställa upp i alla debatter. Det Johan Ehrenberg står för, till exempel att man ska förstatliga banker, ligger väldigt långt ifrån det jag står för.

Ur Pensionsnyheterna Analys nr 11 2008
Pensionsnyheterna i Sverige AB
Rapsgatan 1
118 61 Stockholm
info@pensionsnyheterna.se
www.pensionsnyheterna.se
Orgnr: 559339-5907