NYHETSARKIVET
17 apr 2019 12:54
Utan förmögenhetsstatistik kan rika pensionärer klassas som fattiga
Nationalekonomiska institutionen vid Uppsala Universitet noterar i sitt remissvar på regeringens promemoria om förbättrat grundskydd för pensionärer, att det kommer att uppstå klyftor mellan människor som har prisindexerad garantipension och inkomstindexerad inkomstpension. Detta eftersom löneinkomsterna normal ökar snabbare än priserna.

Här föreslår man en lösning, som grundarna av pensionssystemet dissade i begynnelsen, nämligen att följsamhetsindexera garantipensionerna, något som skulle göra att garantipensionärerna inte halkar efter.

Docent Mikael Elinder vid Nationalekonomiska institutionen vid universitetet, som skrivit svaret, varnar också för att det inte finns någon statistik att tillgå när det gäller pensionärernas verkliga ekonomiska situation. Detta eftersom det sedan 2008 inte finns någon tillförlitlig förmögenhetsstatistik. Det gör att det blir svårt att bedöma behovet av bättre grundskydd.

När det gäller allmän pension och tjänstepension växlas det sparandet till en inkomst vid pensioneringen och blir synligt. Men det privata sparandet, som kan ske i aktier, fonder, amortering på lån eller investeringar och bostadskapital, syns inte, påpekar Elinder och skriver:

"Denna privata förmögenhet kan påverka den ekonomiska situationen för äldre på ett högst påtagligt vis. Anta att människor utan vårt pensionssystem i genomsnitt skulle spara lika mycket till sin pension som människor i Sverige idag gör via de tre olika komponenterna i pensionssystemet. Eftersom det sparade kapitalet då inte nödvändigtvis omvandlas till en inkomst skulle därför samtliga pensionärer i detta land definieras som ekonomiskt utsatta – oavsett förmögenhet – eftersom de inte har några inkomster och därmed per definition ligger under 60 procent av medianinkomsten i landet. Av dessa skäl behöver beslutsfattare kunna observera privat förmögenhet för att kunna följa och kartlägga ekonomisk utsatthet bland äldre", avslutar Mikael Elinder remissvaret och menar att det därför är viktigt att återinföra förmögenhetsstatistik i Sverige.
Pensionsnyheterna i Sverige AB
Rapsgatan 1
118 61 Stockholm
info@pensionsnyheterna.se
www.pensionsnyheterna.se
Orgnr: 559339-5907