NYHETSARKIVET
17 apr 2019 12:56
KI: Införande av riktåldrar leder till högre sysselsättingsgrad
Regeringens och pensionsgruppens förslag om pensionsåldershöjningarna börjar nu leda fram till synpunkter i den pågående remissrundan.

Instanserna har tid på sig till den 5 maj med att komma in med synpunkter men Konjunkturinstitutet har varit tidiga med att svara.

Kortfattat menar institutet att det är nödvändigt att höja åldersgränserna i pensions- och trygghetssystemen eftersom pensionerna annars riskerar att bli mycket låga.

KI anser dock att man i promemorian borde ha redovisat effekterna av förslagen på arbetsmarknaden och de offentliga finanserna för de förslag som ska träda i kraft 2023 och 2026. Detta eftersom dessa "torde ha större effekter i dessa avseenden än enbart höjningen av LAS-åldern och den lägsta åldern för ålderspensionen som sker 2020."

Konjunkturinstitutet håller med om att förslagen bör kunna innebära att sysselsättningsgraden ökar bland äldre, men påpekar att den trenden redan är synlig på arbetsmarknaden och att förslagen kan komma att stödja den trenden.

I en skrivelse undertecknad av GD Urban Hansson Brusewitz skriver man:

"Konjunkturinstitutets bedömning är att promemorians förslag innebär högre sysselsättningsgrad, men också fler sjuka och arbetslösa när ålderspensionen inte längre är en möjlig väg ut ur arbetsmarknaden. Andelen som lämnar arbetsmarknaden genom sjukskrivning eller sjukersättning blir högre ju högre riktåldern är därför att risken att drabbas av sjukdom som påverkar arbetsförmågan blir större med stigande ålder. Konjunkturinstitutets beräkningar från mars 2018 visar att förslagen leder till drygt 1 procentenhet högre potentiell sysselsättningsgrad 2030 jämfört med oförändrat beteende från 2017."
Pensionsnyheterna i Sverige AB
Rapsgatan 1
118 61 Stockholm
info@pensionsnyheterna.se
www.pensionsnyheterna.se
Orgnr: 559339-5907