Många aktörer har de senaste veckorna uttalat sig om att de vill ha en höjning av den allmänna pensionsavgiften. En höjning utreds av social-och finansdepartementet och senast igår ville TCO:s ordförande Eva Nordmark att avgiften höjs till 18,5 procent från nuvarande 17,21 procent.
Svenskt Näringslivs pensionsexpert Ingvar Backle slår dock tillbaka och kallar förslaget för pensionspopulism. Det skriver han i ett debattinlägg i DI.
Backle menar att förslaget ur ett näringslivsperspektiv är oroväckande och påpekar att en tredjedel av arbetsgivaravgifterna idag är ren skatt som bringar in 200 miljarder kronor per år till statskassan.
"Skatteinslaget i arbetsgivaravgifterna borde egentligen minska. Nu utgör pengarna från arbetsgivarna en svår frestelse för politikerna. Politikerna ser att den allmänna pensionen som andel av den tidigare lönen sjunker något framöver som en följd av att vi lever längre. Det är en bakgrund till det allt vanligare budskapet i pensionsdebatten att höja pensionsavgiften. Men när tjänstepensionerna räknas in i den totala pensionen ser både nuvarande och prognostiserade pensionsutfall gynnsamma ut. Nio av tio medarbetare omfattas av kollektivavtalad tjänstepension. Avgifterna för dessa betalas också av arbetsgivarna", skriver han.
Att ge efter för trycket att åtgärda ett i grunden välfungerande pensionssystem kommer bara att påverka arbetskraftskostnaderna och minska löneutrymmet, menar Backle.
"En ansvarstagande politik för pensionerna bör vara långsiktig och inte falla till föga för kortsiktig pensionspopulism", avslutar han med.