NYHETSARKIVET
28 nov 2008 14:59
Bertil Repfennig om KPA Pensions avgiftssänkning: ”Vi gör det här för att få behålla de uppdrag som vi har”
Den 20 november meddelade KPA Pension att man bestämt sig för att sänka sina avgifter till hälften. Avgiftssänkningen görs för att bolaget ha ska ha möjlighet att ha kvar sin affär på den kommunala marknaden där man är både valbart alternativ och ickevalsalternativ. KPA Pensions vd Bertil Repfennig säger till Pensionsnyheterna att man har sneglat på Alectas avgifter när man satt nivån, men beklagar att man inte hann med att ha de nya avgifterna framme i tid till upphandlingen inom SAF-LO, där man redan ratats.

KPA har utsatts för stark kritik under de senaste åren. Avkastningen har enligt Bertil Repfennig varit ”knackig” under några år och avgifterna har kritiserats både i medierna och inom fackföreningsrörelsen.

– Den kritiken har inte gått oss spårlöst förbi, säger Bertil Repfennig.
Men genom att slimma organisationen, 40 anställda har slutat sin anställning på KPA Pension, och genom besparingar i andra led är man nu redo att sänka sig till de avgiftsnivåer som etablerats av Alecta på ITP-området. Totalt kostar sänkningen av avgifterna KPA Pension 50 miljoner kr om året.

Identiskt med Alecta

De nya avgifterna blir nästan på decimalen identiska med de som Alecta tar ut på ITP. Premieavgiften, som tidigare var 48 kr, ersätts med en avgift på 0,9 procent vilket ger en break even vid en premie på 5 330 kr. Det innebär en höjning av premieavgiften för alla som tjänar mer än 10 000 kr i månaden, men det kompenseras mer än väl av att man sänker det löpande uttaget till från 0,4 till 0,14 procent av kapitalet.

På det kommunala området finns det en skillnad mot både ITP och SAF-LO i och med att det är arbetsgivarna som står för kostnaden för valcentral och administration. Fora och Collectum tar ut en avgift på 1,25–1,3 procent av premien, medan KPA:s valcentral PVAB genomsnittligt tar ut 0,35 procent för sin administration.

– Om du lägger ihop de 0,35 procent som arbetsgivarna betalar för PVAB med de 0,9 procent som är vår nya avgift så landar du på 1,25 procent av premien, vilket är lika mycket som Fora och Collectum tar ut, säger Bertil Repfennig.

Kapitalavgiften tas ut med 0,14 procent plus 0,07 procent för kapitalförvaltningen, vilket gör att KPA:s framtida avgifter kommer att ligga i nivå med vad Alecta erbjuder.

– Vår avgiftssänkning gäller hela vårt försäkringsbestånd. Alecta har sänkt på en tiondel av sin verksamhet, säger Bertil Repfennig.

Är det inte lite sent att komma med sänkningen nu, ni har ju redan ramlat ur upphandlingen till SAF-LO för att ni hade för höga avgifter?

– Det kan man kanske tycka men vi var inte intrimmade för att klara av de här kostnaderna när vi lämnade anbuden. Vi ville först vara helt säkra på att vi skulle klara av de här mycket radikala avgiftssänkningarna, säger Bertil Repfennig.

SKL utvärderar

Att sänkningen kommer just nu, strax före jul, kan också påverkas av att det pågått en utredning inom Sveriges kommuner och landsting, där förhandlingsdirektör Markus Gustafsson utvärderat KPA som ickevalsalternativ. I den situationen kan det ju finnas all anledning att försöka se vacker ut.

Ska man se de här sänkningarna nu som att ni räknar med att det kommer att bli en upphandling av försäkringsgivare även på kommun- och landstingsområdet?

– Jag har ingenting med upphandlingsfrågan att göra, det är något som våra avtalsparter hanterar.

Men de sitter väl i din styrelse?

– (Skratt.) Ja det gör de… Men jag kan väl säga att de här avgifterna lägger en bra grund för att vi ska få behålla de uppdrag vi har ifrån parterna.

Nu har avgifterna slimmats men frågan är om KPA är redo att även klara den andra viktiga disciplinen, nämligen att lämna kapitalavkastning i nivå med de bästa. Det har varit idel besvikelser på det området hittills, om man undantar år med börsras då KPA ofta tappat mindre i värde än konkurrenterna. Enligt Bertil Repfennig har 2008 varit ett bra år för KPA Pension i förhållande till konkurrenterna.

– Vi har backat omkring 3 procent i totalavkastning och det är betydligt bättre än genomsnittet i branschen, säger Bertil Repfennig.

Klen tröst

Det är en klen tröst för spararna som fått se sitt kapital minska i värde. KPA hade dessutom oturen att ge sig in i aktiemarknaden vid helt fel tillfälle. När fallet på börsen inleddes ökade man sin aktieandel till omkring 40 procent. Börsraset har medfört att aktiernas andel nu är cirka 25 procent av portföljens värde. KPA har en känslig skuldsida i balansräkningen, som man med olika derivatinstrument skyddat mot fall i långräntorna. Nu, efter några bedrövliga kvartal med förluster, har räntorna fallit och nu har man fått ”betalt” för sin försäkring. Betalningen blev dock något mindre eftersom Finansinspektionen under resan ändrade förutsättningarna. Bolagen fick möjlighet att diskontera sina skulder mot bostadsobligationsräntorna och inte bara swapräntan som hittills, vilket gjorde att de kom undan lite billigare.
KPA kommer från årsskiftet också att fusionera in sitt fondförsäkringsbolag i livbolaget, för att kunna spara mera pengar. Bertil Repfennig säger att Fondförsäkringsbolaget, som har omkring 3,5 miljarder kr under förvaltning, inte längre är någon huvudverksamhet, utan fokus ligger på det traditionella bolaget och de tjänster som man erbjuder kommuner och landsting i form av till exempel pensionsadministration.

Är det då inte läge att överlåta fondförsäkringsrörelsen till Folksam-LO Fondförsäkring?

– Det skulle kunna vara en möjlighet för framtiden, men det är ingenting vi fattat några beslut om, avslutar Bertil Repfennig.

Ur Pensionsnyheterna nr 11 2008
Pensionsnyheterna i Sverige AB
Rapsgatan 1
118 61 Stockholm
info@pensionsnyheterna.se
www.pensionsnyheterna.se
Orgnr: 559339-5907