Rör inte våra valcentraler och lägg er inte i vad vi avtalar om. Vi sköter våra avtal själva och vill absolut inte att någon ska gå in och rota i vad vi kommit överens om. Så skulle man lite förenklat kunna beskriva avtalsparternas inställning till att Finansinspektionen förklarat att den verksamhet som Collectum och Fora bedriver i vissa delar är outsourcing av försäkringsbolagens uppgifter. Det innebär att valcentralerna kan behöva löpande tillsyn, precis som försäkringsbolagen.
Jag anser att Finansinspektionens sätt att tolka våra avtal är helt fel och att om de ger sig på våra avtal så innebär det ett ingrepp i den fria förhandlingsrätten, säger Per-Olof Westerlund på PTK, som gått ut med en skrivelse om organisationens syn i den här mycket känsliga frågan.
Fora och Collectum har på parternas uppdrag handlat upp ett antal försäkringsgivare som ska trygga de kollektivavtalade pensionerna. I avtalet har man bestämt att vissa uppgifter som bolagen normalt tar på sig, till exempel avtalsteckning, upprättande av förmånstagarregister och framställning av värdebesked till de försäkrade, ska skötas av valcentralerna.
Problemet är bara att när de här uppgifterna flyttats ut från försäkringsbolagen så måste man kunna utöva tillsyn över att de sköts korrekt, men det går inte för Collectum och Fora står inte under Finansinspektionens tillsyn.
Vi vill inte ha in Finansinspektionen bakvägen i våra bolag och vill inte att de ska ha något att göra med det vi beslutar om i våra avtal, säger Svenskt Näringslivs Hans Gidhagen, som tillägger att han är förvånad över Finansinspektionens brist på kunskap över hur det fungerar men tillägger.
Å andra sidan måste vi naturligtvis acceptera vad en tillsynsmyndighet för våra leverantörer bestämmer och anpassa verksamheten eller avtalen, eller bådadera. Nu analyserar vi därför rapporten, för att se hur vi ska hantera situationen.
Avtalsparterna anser inte att de upphandlade försäkringsbolagen har outsourcat delar av sin verksamhet till valcentralerna utan snarare tvärtom. Det är Collectum och Fora som köpt ett antal tjänster av försäkringsbolagen för att på ett smidigt och kostnadseffektivt sätt ge arbetsgivare och arbetstagare möjlighet till bra pensioner.
Försäkringsbolagen i knepig sits
Mitt emellan de här helt motsatta synsätten finns försäkringsbolagen som står under Finansinspektionens tillsyn och ogärna vill råka i klammeri med tillsynsmyndigheten. Det har bland annat lett till att Skandia för närvarande inte törs underteckna något förmedlingsavtal med Fora för pensionsplanen för försäkringsbranschen, alltså på FTF/FAO-området, där Skandia dessutom valts ut som ickevalsalternativ.
Om det är så att Finansinspektionen ifrågasätter de avtal som vi tecknat med Collectum kan vi knappast teckna ett nästan likalydande avtal med Fora, nu när de sett tveksamheter i det tidigare avtalet, säger Björn Dannberg, ansvarig för partskontakter på Skandia, till Pensionsnyheterna.
Vi anser att frågan om outsourcing är principiellt viktig. När outsourcning förekommer har vd och styrelsen ansvar för den utlagda verksamheten men i det här fallet kan försäkringsbolagen inte enligt avtalet återta uppgifterna om det inte fungerar, något som man annars har som ett krav på bolag vid outsourcad verksamhet, säger Mona Risberg, finansinspektör, till Pensionsnyheterna.
Hon tillägger att Finansinspektionen kan komma att ta fram en föreskrift för att förtydliga hur lagar och regler på området ska fungera men att man inte hunnit med det eftersom det kommit en finanskris emellan.
Vi hade tänkt att vi kunde vänta med att förtydliga den här frågan till efter det att upphandlingen av försäkringsbolag till SAF-LO är klar men har förstått att vi måste agera nu och vi kommer därför att försöka få till ett möte med Finansinspektionen för höra hur de resonerar, säger Hans Gidhagen.
Till årsskiftet är det meningen att den nya pensionsplanen på FTF/FAO-området ska börja fungera och då ska även de nyupphandlade försäkringsbolagen på SAF-LO-området ha fått sina nya avtal. Men först måste avtalsparterna bli överens med Finansinspektionen om vad det är man håller på med i sina valcentralsbolag, outsourcing eller möjligen insourcing, även om det begreppet inte finns i lagen.
Fotnot: Om du vill läsa FI:s rapport Pensionsmarknad i för¬ändring (2008:17) kan du bestäl¬la den genom att skicka ett mejl till info@pensionsnyhetena.se. Den kan även laddas ned från FI:s hemsida www.fi.se
Ur Pensionsnyheterna Analys nr 11 2008