NYHETSARKIVET
24 apr 2019 13:41
Var slutar kollektivavtalsrätten och var börjar lagstiftningen?
Vid midnatt natten mot fredag kommer uppemot 1500 piloter på SAS att gå i strejk och ställa flyg på marken under kommande helg. Anledningen är att piloterna vill ha mer betalt och minska antalet arbetsdagar under året. Det är något som arbetsgivaren hittills sagt nej till.

Parterna är ännu inte överens men det är inte SAS enda bekymmer när det gäller personalens villkor. Som vi berättat tidigare pågår en rättstvist sedan 2015 när det gäller villkoren för en grupp kabinanställda som anser sig ha blivit snuvade på sin rätt till 60 års pensionsålder i samband med att SAS sjösatte sitt stora besparingsprogram 2012.

Sju år efter det att kollektivavtalet slöts mellan Unionen och SAS ska avtalet prövas i Stockholms tingsrätt. Detta sedan de anställda ansett att Unionen inte hade rätt att avtala om försämringar av det som de kabinanställda ansåg vara intjänade rättigheter. De anser att de hade rätt till 60 års pensionsålder men i avtal höjdes pensionsåldern till 65, med vissa övergångsregler för de äldsta.

Frågan är unik, och kommer att bli föremål för rejäl tankemöda i tingsrätten. I och med att kollektivavtalsregleringen sköts av parterna är det nu fråga om att se hur långt kollektivavtalsrätten kan utsträckas.

Om det varit fråga om att ett försäkringsbolag skulle vilja ändra i villkoren för en redan intjänad förmån skulle det inte fungera, det skulle stå i strid med försäkringsrörelselagen. Frågan, om man ställer det hela på sin spets, är nu om kollektivavtalsrätten ska kunna överordnas annan lagstiftning, till exempel inkomstskattelagen.

Om företagen i Sverige, eller varför inte SAS, anser att det är för dyrt att uppfylla villkoren i ett tidigare ingånget kollektivavtal om pension - skulle parterna då till exempel kunna besluta om att pensionsåldern ska höjas till säg 90 år? Då skulle ju kostnaden falla rejält för arbetsgivaren och kanske rädda ett företag i kris.

Frågan är bara om den typen av avtal är giltigt, trots vad som sägs i inkomstskattelagen om villkoren för pensionsförsäkringar som för närvarande innebär att man kan ta ut dem från 55 år.

I och med att lagstiftaren i Sverige har lämnat kollektivavtalen utanför lagboken kommer det att finnas en hel del att diskutera i förhandlingarna mellan de kabinanställda och facket Unionen.

Den 7 maj drar förhandlingarna i gång i Stockholms Tingsrätt. Bland dem som ska höras eller vittna för rätten finns bland andra försäkringsjuristen Per Andelius och även SAS vd Rickard Gustafson.

Facket driver frågan som en fastställelsetalan vilket innebär att man vill att Tingsrätten ska bestämma sig för om Unionen överskred sina behörigheter genom att skriva på avtalet 2012. Om Tingsrätten tycker det så kommer de kabinanställda att kräva Unionen på pengar för vad de anser att det kostat dem att förlora rätten till 60-årspensionen.
Pensionsnyheterna i Sverige AB
Rapsgatan 1
118 61 Stockholm
info@pensionsnyheterna.se
www.pensionsnyheterna.se
Orgnr: 559339-5907