NYHETSARKIVET
24 apr 2019 13:42
…och har synpunkter på förslaget om höjda åldersgränser i pensionssystemet
Ytterligare ett remissvar presenterades under dagens frukostseminarium och den här gången handlade det om departementsskrivelsen för höjda åldersgränser i pensionssystemet och andra trygghetssystem.

Generellt är Pensionsmyndigheten positivt inställd till att regeringen vill höja pensionsåldrarna och göra något åt tänkandet att en pension vid 65 år är normen, sa Ann-Sofie Kraft Nilsson, som presenterade även detta svar.

Däremot är myndigheten kritisk till hur regeringen valt att beräkna riktåldern. Pensionsmyndigheten har redan lämnat förslag till en beräkningsmodell som svar på ett regeringsuppdrag i rapporten Konstruktion av riktåldern.

Pensionsmyndigheten menar att dess egna metod för beräkning är bättre och föreslår att den genomförs istället.

"Den metod för beräkning av riktåldern som arbetsgruppen föreslår skiljer sig från Pensionsmyndighetens förslag som myndigheten lämnade som svar på ett regeringsuppdrag i rapporten Konstruktion av riktåldern. Den viktigaste skillnaden är den minskning av dödligheten som skett sedan 1994 i åldrarna före 65 års ålder. Denna minskning har beaktats av Pensionsmyndigheten men inte av arbetsgruppen. Genom att beakta dödlighetsminskningen före 65 års ålder och de minskade arvsvinster som blir följden av detta höjs riktåldern i snabbare takt och pensionsnivån kan stabiliseras. Arbetsgruppens förslag bortser från förändringar i dödligheten före 65 års ålder. Riktåldern höjs därför i långsammare takt och pensionsnivån blir lägre och mindre stabil. Arbetsgruppens förslag på formel för beräkning av riktålder anser myndigheten innebär en ambitionssänkning avseende nivån på den allmänna pensionen", framgår det av remissvaret.

Ett förslag i skrivelsen, som myndigheten helt avstyrker, är den så kallade 44-årsregeln. Den innebär att personer med ett långt arbetsliv med inkomst motsvarande två inkomstbasbelopp per år ska kunna ta ut sin garantipension från 65 års ålder även efter införandet av en högre ålder för rätten till grundskydd.

Ett dåligt förslag som många kommer förlora på, menar Pensionsmyndighetens Ann-Sofie Kraft Nilsson. Tas garantipension ut från 65 år har individen inte längre rätt till andra socialförsäkringsförmåner som sjukersättning, arbetslöshetsersättning eller efterlevandepension.

- Det måste finnas andra lösningar för att hjälpa de som haft slitsamma jobb och som inte orkar med ett längre arbetsliv, säger Kraft Nilsson.
Pensionsnyheterna i Sverige AB
Rapsgatan 1
118 61 Stockholm
info@pensionsnyheterna.se
www.pensionsnyheterna.se
Orgnr: 559339-5907