Det behövs en mer grundlig översyn av grundskyddet för pensionärer för att tydliggöra målen med de olika delarna av grundpensionen och det är något som fortfarande saknas i nuläget. Så lyder det i Pensionsmyndighetens remissvar på regeringens förslag till ett förstärkt grundskydd, som idag presenterades på ett seminarium arrangerat av myndigheten tillsammans med Pensionsnyheterna.
Svaret presenterades av Pensionsmyndighetens senior advisor Ann-Sofie Kraft Nilsson, som sa att grundskyddet är ett komplext område, där särskilt bostadstillägget är svårförståeligt. Regeringens förslag gör det inte mer tydligt, vilket hade varit önskvärt, menar hon.
Problemet med bostadstillägget är, som myndigheten skriver i sin rapport, att det finns för många felaktiga utbetalningar.
"Uppskattningen är att förmånen i närmare 200 000 ärenden betalas ut felaktigt, där orsaken i majoriteten av fallen är att individen inte anmält ändrade uppgifter. De föreslagna reformerna innebär att fler kommer kunna få bostadstillägg, vilket enligt myndighetens uppfattning också innebär fler komplexa ärenden och en ytterligare ökad risk för felutbetalningar."
Under seminariet sa Ann-Sofie Kraft Nilsson att nuvarande förslag för bostadstillägget gör det enklare för gemene man att förstå.
- I förslaget svänger man sig fortfarande omkring med olika procentsatser och hoppas att det ska lösa problemet, men problemet kvarstår och det blir svårt att förstå grundskyddet, säger hon.
Däremot är myndigheten positiv till höjningen av bostadskostnadstaket, så att nivån på bostadstillägget bättre stämmer överens med de gällande hyresnivåerna i landet. I förslaget ska taket höjas till 7 000 kronor i månaden.
Vidare menar Pensionsmyndigheten också att höjningen av garantipensionen minskar det så kallade respektavståndet, alltså skillnaden i disponibel pensionsinkomst mellan den som har arbetat och den som inte har arbetat i full omfattning eller inte alls. Det beror på att med de nya reglerna ökar disponibel inkomst mer för den som inte har arbetat än för den som har arbetat. Detta riskerar att äventyra förtroendet för pensionssystemet, enligt Pensionsmyndigheten.