Göteborgs stad har skickat in sitt remissvar på regeringens förslag om höjda pensionsåldrar. I Göteborg har majoriteten dock enats om ett yttrande som i praktiken innebär att man i huvudsak ställer sig bakom utredningens förslag, men har vissa synpunkter och tillägg.
Bland annat avstyrker man förslaget om att avgångsskyldigheten från tjänst ska kopplas till stigande riktåldrar och skriver:
"Göteborgs Stad avstyrker förslaget om att knyta rätten att kvarstå i anställningen till en riktålder. Förslaget om rätten att kvarstå i anställningen till 69 år 2023 bör utvärderas innan ett nytt lagstiftningsärende upprättas. Varje behov av höjning bör utvärderas noga och ske genom att ett lagstiftningsärende upprättas istället för ett "indexberoende" anställningsskydd."
Man vill alltså inte ha någon automatisk uppräkning av LAS-gränserna där det alltså ska kunna vara upp till individen om hen vill kvarstå i anställningen eller inte.
Göteborgs stad räknar med att de föreslagna åtgärderna kommer att leda till att ekonomin i staden förbättras.
"Kommunernas skatteintäkter väntas öka framförallt till följd av att individer arbetar längre, men även till följd av ökade utbetalningar från sjukersättning, sjukpenning och arbetslöshetsersättning när rätten till dessa förlängs. Göteborgs Stad ser positivt på förslaget och menar att det kan vara ett av svaren på hur stadens utmaningar avseende kompetensförsörjning och finansiering kan lösas."
Här ser man alltså möjligheten att slippa betala för äldre arbetskraft eftersom äldre i större utsträckning än yngre drabbas av ohälsa och att det ekonomiska ansvaret då flyttas till de statliga socialförsäkringarna.
Både Vänsterpartiet, Miljöpartiet och Socialdemokraterna har inkommit med egna yttranden som inte majoriteten ställt sig bakom, men som ändå bifogas till remissvaret. Det ger en liten föraning om vilka politiska skiljelinjer som delar de olika partierna i frågan om höjda pensionsåldrar.
Se det som en liten trailer till den kommande riksdagsbehandlingen av förslagen. Vissa av de nu nämnda partierna tycker bland annat att det är orättvist att höginkomsttagare som lever länge och tjänar mer ska komma bättre ut än låginkomsttagare i arbetaryrken inte klarar av att jobba så länge som de kommande riktåldrarna indikerar.