I samband med att EU-domstolen i december 2017 konstaterade att den polska kvinna som var bosatt i Sverige hade rätt till full svensk garantipension utan avräkning från sin polska, och mycket låga, pension, passade EU-domstolen även på att förklara att den svenska garantipensionen var det som på EU-språk kallas en minimiförmån. Det här var ett besked som tog Sverige på sängen.
Minimiförmåner är normalt nationella , men eftersom Sverige betalar ut garantipension även till personer bosatta inom EES-området och Schweiz, måste nu Sverige klura ut hur man ska hantera den frågan. Detta eftersom det saknas vad som kallas "författningsstöd" för att betala ut garantipension och omställningspension till dem som bosatt sig i EES-länder, om det nu är fråga om en minimiförmån. Därför har man tillsatt en utredning som ska föreslå förändringar för hur garantipensionerna ska hanteras.
Men i väntan på att utredningen lämnar förslag har regeringen föreslagit en "nödlagstiftning" för att kunna fortsätta att exportera garantipensioner till svenskar bosatta inom EU/EES och Schweiz.
Regeringen vill säkerställa att enskilda personer inte plötsligt blir av med rätt till delar av sin pension eller annan förmån och därför har man lagt förslag om att ändra lagen så att det, i väntan på hur man ska hantera frågan långsiktigt, ska gå att fortsätta att betala ut garantipension till bosatta i EU/EES och Schweiz.
Det är dock bara det ena problemet. Ett annat är att de svenskar som bor i Storbritannien riskerar att bli utan svensk pension om Storbritannien kraschar ut ur EU utan avtal. Då skulle "tusentals pensionärer" bli av med sin pension över en natt bara för att det inte finns ett avtal.
De 27 EU-länderna har avtalat med Storbritannien om att reglerna för sociala trygghetssystem ska samordnas som hittills, när britterna lämnar EU. Men om det blir krasch ut ur unionen utan avtal så har Sverige tagit fram lagstöd för att möjliggöra pensionsutbetalningar om det skulle inträffa.
Det är alltså två problem som ska lösas kortsiktigt och påminner lite om en brandkårsutryckning.
Regeringens förslag har nu remissbehandlats, idag är sista dagen för synpunkter, och remissinstanserna är i allmänhet mycket positiva till förslaget som innebär en lagändring som gör det möjligt att fortsätta som hittills under en övergångsperiod.
"Pensionsmyndigheten bedömer att det i det korta tidsperspektivet är acceptabelt att behandla de två olika situationerna på ett likartat vis även om Förenade kungariket efter ett eventuellt utträde är att betrakta som ett tredje land", skriver Pensionsmyndigheten som dock tycker att tidsramen är för snäv.
Den utredning som ska lämna förslag på en ny reglering ska lämna betänkande i slutet av november 2019. Om förslaget innebär att alla garantipensionsberäkningssystem (31 bokstäver!) måste göras om kan det vara en mycket krävande process.
Pensionsmyndigheten anser därför att man då kommer att behöva mer tid på sig och föreslår att den tillfälliga lagstiftningen ska gälla under ytterligare ett år, alltså vid utgången av 2021.
Så länge ska provisoriet alltså gälla vilket innebär att EU/EES-medborgare samt bosatta i Schweiz och Storbritannien ska kunna få svenska pensionsförmåner exporterade till sig.