LO skriver i sitt remissvar att "det är oacceptabelt att det enda mer konkreta politiska förslag som finns rörande längre arbetsliv och höjda pensioner, är föreliggande förslag om förändringar i de pensionsrelaterade åldersgränserna".
Organisationen påpekar att enbart höjda åldersgränser inte kommer att göra det möjligt för LO-grupperna att hålla sig kvar på jobbet längre.
Innan det kan bli aktuellt med höjda pensionsåldrar måste det till andra förändringar såsom minskade inkomstskillnader, bättre fysiska och psykiska arbetsmiljöförhållanden, fler heltidsanställningar, färre visstidsanställningar och bättre möjligheter till omställning.
LO påpekar vidare att det är sant att livslängden ökar genomsnittligt men att medellivslängden för lågutbildade sjunker (kvinnor) eller är oförändrad (män), vilket leder till ytterligare ökad ojämlikhet i systemet.
LO ger regeringen och Pensionsgruppen en hel räcka med förslag som man tycker att de bör behandla innan det blir tal om höjda pensionsåldrar. Man tycker till exempel inte att det räcker med att återställa den ursprungliga pensionsavgifterna till det allmänna pensionssystemet från 17,21 procent till 18,5 procent vilket vi hört i debatten. LO vill att avgiften ska sättas till 20 procent.
Här ett axplock från LO:s kravlista:
Möjligheterna till sjukersättning måste både förlängas och förbättras. I bedömningen måste hänsyn tas till bland annat ålder och utbildningsbakgrund.
Staten måste tillhandahålla en robust stödstruktur för omställning som gör det reellt möjligt att orka och kunna få jobba ett helt arbetsliv.
Arbetsmiljöverket behöver få ökade resurser till - och prioritera upp - arbetet med tillsyn.
Alla anställda ska ha tillgång till en kvalitetssäkrad företagshälsovård.
LO skriver dock, när man lämnat plakatskrivningen inför stundande 1 maj, att man kan acceptera vissa förändringar om förslagen i regeringens och Pensionsgruppens promemoria kommer att införas vid en senare tidpunkt, alltså inte 2020.
Då tillstyrker man till exempel förslaget att koppla förändringar i åldersgränserna till den föreslagna riktåldern och tycker vidare att det är en rimlig fördelning att två tredjedelar av livslängdsökningen ska vara förlängt arbetsliv och en tredjedel ska bli till en förlängning av tiden som pensionär.
Däremot avstyrker man förslaget om en höjd åldersgräns för garantipension och avstyrker förslaget om undantag för personer med långt liv. LO vill hellre se regelförändringar som underlättar och förlänger möjligheterna till sjukersättning (förtidspension).
Remissvaret, som undertecknats av utredare Renée Andersson och LO:s ordförande Karl-Petter Thorwaldsson är omfattande och kan läsas i sin helhet här.
LO:s remissvar